25. Mannheim Türk Film Festivali’ne muhteşem açılış

Kâmil Yılmaz
MANNHEİM – Almanya’nın en eski Türk Film Festivallerinden birisi olan Mannheim Türk Film Festivali düzenlenen tören ile açılışını gerçekleştirdi. 1987 yılından beri organize edilen festivalin 25. yıldönümü Mannheim Reismuseum adlı kültürlerarası müzede gerçekleştirilen açılış galası ile başladı. Program başta Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol  olmak üzere, Konsolos Mebşure Taşkın, Konsolos Adnan Hayal, Muavin Konsolos Cumhur Akgün, Çalışma Ataşesi ve Eğitim Ataşe Vekili Muhammet Kıran,
Din Görevlisi Ali Derin, Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz’u temsilen belediye encümeni Nazan Kapan ve festivalin ana sponsoru Baktat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan ile çok sayıda davetlinin katılımıyla başladı. Programda ayrıca Aslı ve Şirin Kılıç tarafından Piyano eşliğinde Türkçe şarkılar seslendirildi.

FESTİVAL HALKLARI YAKINLAŞTIRIYOR
Açılış konuşması Mannheim Türk Film Festival Yöneticisi Kanber Altıntaş tarafından yapıldı. Ardından söz alan Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Türk Film festivalinin her iki toplumun birbirleriyle kucaklaşmasına vesile olduğunu ve köprü vazifesi gösterdiğini dile getirdi. Örenkol, “Türk ve Alman halklarını birbirine daha da yakınlaştıran bu festival uyuma da katkıda bulunmaktadır” dedi. Türk filmlerinin günümüze birçok uluslar arası film festivallerinde ödüller aldığını da hatırlatan Karlsruhe Başkonsolosu, “Mannheim Türk Film Festivali, bu başarılı yapıtların sergilenmesine de ayrıca vesile olmaktadır. Karlsruhe Başkonsolosluğu olarak imkanlarımız ölçüsünde her sene katkıda bulunmaya çalıştığımız bu güzel etkinliğin önümüzdeki yıllarda da daha da zenginleştirerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimize inanıyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

KÜLTÜR VE EĞİTİM SERGİLENİYOR
Daha sonra Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz’u temsilen söz alan Mannheim Belediye Encümeni Nazan Kapan, başkanın ve belediye meclisinin selamlarını ileterek başladığı konuşmasında; Mannheim Belediyesi olarak bu yıl 25. kez organize edilen Türk Film Festivaline destek vermekten dolayı mutlu olduklarını vurguladı. Bu tür etkinliklerin kültürlerin ve eğitimin sergilendiği alanlar olduğuna da dikkat çeken Kapan, bu sene filmlerin sahneleneceği kurum ve kuruluşların seçiminin çok güzel olduğunu ifade etti. Bu yerlerin birlikte olmanın ve farklıkların anlaşılmasına zemin oluşturacağını da kaydeden Mannheim Belediye Encümeni, bu etkinliğin sahne seçimlerinde katkıda bulunanlara da ayrıca teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

İKİ VATAN ARASINDA SAĞLAM KÖPRÜ KURDUK
Son olarak söz alan Mannheim Türk Film Festivali ana sponsoru Baktat Şirketler Grubu  Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, sözlerine festivali 25 senedir yöneticiliğini yapan Kanber Altıntaş’a teşekkür ederek başladı. Festivalin iki kültür arasındaki bağları sıkı tuttuğunu kaydeden Baklan, gelecekte de bunun böyle olacağını ifade etti. Almanya’nın Almanların deyimi ile “Vaterland” (baba vatan) olduğuna dikkat çeken Mustafa Baklan, Türklerin de Türkiye için “Mutterland” (ana vatan) kelimelerini kullandıklarını hatırlatarak, “Bizim için de burası “Vaterland” yani baba vatan. Bizler bu iki vatan arasında çok sağlam köprüler kurduk. Bundan dolayı da mutluyuz”. Mustafa Baklan, festivali yayın organlarında topluma duyuran basın mensuplarına da teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Konuşmaların ardından “Kedi” adlı festivalin ilk filmi seyredildi. 22 Ekim’e kadar sürecek olan 25. Mannheim Türk Film Festivali çerçevesinde toplam 20 Türk filmi sahnelenecek.