Mustafa KaramanDİTZİNGEN- Gurbet elde geleneksel kültürlerini devam ettirmek isteyen Sinop’un Türkeli ilçesi mensubu vatandaşlar her yıl olduğu gibi geleneksel hale getirdikleri ve bu yıl 5. Hıdırellez Şenliği’ni Stuttgart yakınlarında bulunan Ditzingen’e bağlı Schöckingen’in kırsal piknik alanında çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirdiler. 800’in üzerinde katılım ile gerçekleşen Hıdırellez günü, bütün sıkıntıların arkada kaldığı, baharla birlikte bereket, sağlık, mutluluk ve başarıların geleceği inancının dile getirildiği bir gün olduğuna inanan Türkelililer bu günü neşe içinde geçirdiler.

BOL İKRAMLI OLDU
Türkeli Hıdrellez geleneğini Avrupa’da da yaşatmak için Geleneksel Türkeli 5. Hıdrellez Şenliği’nde kazanlarda pişirilen yöreye has keşkek yemeği, sıkma tatlı, patates yoğurtlusu ve boyalı yumurta vatandaşlara bol bol ikram edildi. Şenlikteki ikramlarda bilhassa Türkelili hanımların katkısı çok büyük oldu.

FEHMİ DİNÇEL ANISINA
Hıdrellez Şenliği’nde derneğin kurucularından geçen yaz rahmetli olan Fehmi Dincel’in adını aldığı Fehmi Dinçel Cup 2017 adı altında bir de futbol turnuvası düzenlendi. Yoğun ilginin olduğu turnuvaya Türkeli ve köylerinden 10 takım katıldı. Çok heyacanlı geçen maçların sonunda ilk üç sırayı şu takımlar aldı. 1. Ciblespor, 2. Artikler 57 ve 3. FC Çay Köyü Spor aldı. Dereceye giren takımlara birer kupa taktim edildi. Daha sonra çuval, kaşıkla yumurta yarışı ve halat çekme yarışları düzenlendi. Sıcak geçen ortamın sonunda Haşim Özcan hocanın tüm İslam aleminin birliği ve memleketimizin dirliği ile Fehmi Dinçer anısına okunan duanın ardından yarışmalar son buldu.

ÖRF VE ADETLER YAŞANIYOR
Şenliğe yoğun katılımının sevindirici olduğunu belirten Almanya Türkeli’liler Derneği Başkanı Niyazi Bozkurt, “Bu şenlik birlik ve beraberliği oluşturan, kaynaşmayı sağlayan güzel bir etkinlik. Birçok vatandaşlarımız etkinliğe iştirak ettiler. İnsanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları gündür Hıdrellez. Yöremiz insanının bu tür etkinliklere her zaman ihtiyacı var.” dedi. Bozkurt, “Bir milletin teşekkülünde din, dil ve tarih kadar geleneklerin de önemi vardır. Biz ne kadar gurbette de olsak güzel geleneğimizi örf ve adetlerimizi yaşatılması ve gelecek nesle aktarılması amacıyla her sene bu etkinliği düzenliyoruz. gelecek yıl yapılacak şenliklere daha çok katılımın olmasını temenni ettiğini belirtti.