ENERJİ SEKTÖRÜNÜN RÜZGARI TÜRKİYE

Dünyanın en büyük rüzgar enerjisi fuarlarından biri olan Hamburg Rüzgar Enerjisi Fuarı ve Avrupa Rüzgar Konferansı’nda Türkiye rüzgar gibi esti. İkili temaslarda bulunan Türk heyeti sektörde oldukça iddialı olduklarını dile getirdiler.
 

Nebahat Uzun
HAMBURG- Hamburg Rüzgar Enerjisi ve Teknoloji Fuarı ile paralel olarak gerçekleştirilen Avrupa Rüzgar Konferansı’na Türkiye damgasını vurdu. Rüzgar enerjisi sektörünün önde gelen şirketlerinin yetkilileriyle buluşan Türk yetkililer, sektörde Türkiye’nin önünü açacak önemli görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmeleri en kısa zamanda hayata geçirmeye gayret edeceklerini söylediler. Türk yetkililer, Avrupa’nın en fazla karasal rüzgar enerjisi potansiyeline sahip Türkiye’nin enerji ve ticaret merkezi olmaya aday olduğu mesajını da verdiler. 30’dan fazla ülkeden yaklaşık bin 200 firmanın katıldığı fuarın açılışı, Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel (SPD) tarafından gerçekleştirildi. Fuara Türkiye’den de Berdan Civata, Sarmakina, Eltaş Transformator, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği, Robosoft Kontrol ve Bilişim Hizmetleri, Mağdenli Transport ve TNA Renewable Energy Engineering şirketlerinin yanı sıra TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) yönetim kurulu üyeleri, AKP, CHP ve MHP milletvekillerinden oluşan 8 kişilik enerji komisyonu üyesi 5 çevre komisyonu üyesi katıldı. Hamburg Fuarı’na katılım amaçlarına değinen TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, “Ülkemizdeki rüzgar enerjisi potansiyelini ve küresel arenada teknolojileri görmek, müşahede etmek ve işbirliği imkanlarını araştırmak üzere buraya geldik. Türkiye, enerjide yüzde 70’den fazla dışa bağlı bir ülke. Biz bu dışa bağımlılık oranını rüzgar, güneş, su kaynakları gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve buna ilaveten var olan kömür kaynaklarımızı kullanmak suretiyle elektrik enerjisi üreterek aşağı çekme gayretindeyiz” şeklinde konuştu.

AVRUPA’NIN EN FAZLA RÜZGAR POTANSİYELİNE SAHİP ÜLKESİYİZ
Türkiye’nin şu an Avrupa’da en fazla rüzgar enerjisi potansiyeline sahip ülke olduğunu hatırlatan Altunyaldız, “Ama bu potansiyeli henüz işlenmemiş bir ülkeyiz. Sektördeki hedefimiz 2023 yılına kadar enerji üretimimizi 20 bin MW’ye çıkartmaktır. Türkiye’nin Akdeniz ve Ortadoğu’da bir enerji ve ticaret merkezi olma politikası içindeyiz. Bunun için burada uluslararası firmaların ve birliklerin temsilcileriyle görüşme suretiyle ülkemizdeki yatırım imkanlarını tanıtıyor, Türkiye’de üretilen ekipmanların kullanılması için uğraşıyoruz” dedi. TUREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, fuara katılım amaçlarına değinerek, “Fuara ülkemizdeki rüzgar enerjisi potansiyelini ve yatırım imkanlarını yatırımcılara anlatabilmek, diğer ülkelerin rüzgar enerjisi birliği başkanlarıyla bir araya gelerek onların deneyimlerinden yararlanabilmek, ülkemizde yaşanan girişimin olumsuz etkilerini silebilmek için geldik” dedi. Fuarda konferans kapsamında ikili görüşmeler ve Türkiye oturumu gerçekleştirileceğini ifade eden Ataseven, “Türkiye, Avrupa için önemli bir pazar, zira Avrupa’nın en büyük karasal enerji potansiyeline sahip pazarıyız. Türkiye’deki Pazar belli bir doygunluğa gelince de özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki bakir rüzgar pazarlarına endüstrimizle girmek istiyoruz. Yani hem iç ve dış pazara yönelik yatırımcı çekmek, hem de rüzgar enerjisini geliştirmek istiyoruz” dedi.