23 NİSAN COŞKUSU

Başkonsolos Ak, hoşgörü ve barışın hakim olduğu bir dünya diledi
Erdal Altuntaş
HAMBURG – 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Hamburg ve çevresindeki çeşitli okullar ve dernekler tarafından yapılan etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Hamburg Başkonsolosluğu ve Eğitim Ataşeliği tarafından düzenlenen ve Audimax Salonunda yapılan törenlere ilgi oldukça fazlaydı. Salonu dolduran bin 500 kişi değişik okulların hazırladıkları etkinliklerle, güzel bir 23 Nisan yaşadılar. Başkonsolos Fatih Ak ve ataşelerin yanısıra, SPD Eyalet Milletvekili Güngör Yilmaz, öğretmenler, öğrenci ve veliler, derrnek temsilcilerinden oluşan kalabalık, yaşları küçük ama yaptıkları büyük olan çocukların gösterilerine alkışlarıyla katıldılar.

Saygı duruşu, Türk ve Alman milli marşlarının okunmasının ardından Başkonsolos Fatih Ak, günün anlamına binayen bir konuşma yaparak 23 Nisan’dan “Atatürk’ün bize hediye ettiği çok özel ve dünyada başka benzeri olmayan bir bayramdır” diye ifade etti. Çocuklara “okuyun ve iyi meslekler edinin. Hem Almancayı hem de anadiliniz Türkçeyi çok iyi öğrenin. Çocukların 16 yaşına kadar en az üç dili çok kolay öğrenebileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sizde bunu mutlaka başarın” tavsiyesinde bulundu. Velilere de mesaj veren Ak “Türkçe anadili derslerine katılım Hamburg’da yeterli değil. Sizler de çocuklarınızı iki dilli okulumuza kayıt ettirerek buna katkıda bulunabilirsiniz” dedi. 23 Nisan eğlencesine katılanlara hitaben ise “bu gününüzü çocuklarınıza ayırdığınız için ve kutlamalara katıldığınız için siz değerli velileri kutluyorum. Çocuklar bir milletin geleceğidir. Sözlerime son verirken şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Sevginin, kardeşliğin hoşgörü ve barışın hakim olduğu bir dünyada yaşamak ümidini yineliyorum. 23 Nisan bayramınız kutlu olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

Etkinlikte Pınar Ergin yönetimindeki Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği çocuk korosu, Mutlu Çocuklar Yuvası dans gösterisi, Hacivat-Karagöz oyunu, Konya yöresi halk oyunları, Yörük efeler oyunu Engelsiz Diyalog ekibi üyelerinin şiirleri gibi zengin bir program sunuldu. Yağmur Efe, Fatma Nur Uzun gibi öğrenciler de şiirler okudular. Çocuklar için eğlence ve hediye standlarının da yer aldığı 23 Nisan kutlamaları Özlem Demirbağa’nın sahibi olduğu Mutlu Çocuklar Yuvası tarafından sergilenen “Türkiyem Gösterisi” ile son buldu. Her bölgeye ait oyunların sergilendiği gösterilerin sonunda kreografi olarak hazırlanan ve her bölgenin haritasının birleştirilmesiyle oluşan Türkiye Haritası ise güzel bir mozaik oluşturarak salondakiler tarafından dakikalarca alkışlandı.