DİTİB 16. Olağan Genel Kurulu’nu Yaptı

KÖLN – Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) 24.12.2017 tarihinde Köln’de 16. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurulda Müslümanlara verilebilecek dini hizmetler ve DİTİB’in geleceğe yönelik hizmetlerine dair görüşler tartışıldığı Kurulda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da bulunması, Genel Kurul üyelerini özellikle sevindirdi. Diyanet İşleri Başkanı selamlama konuşmasında DİTİB’in Almanya’daki Müslümanlar açısından önemini ve DİTİB’e Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini içerik açısından desteğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptığı konuşmada: “İslam saygı ve hoşgörü dinidir. İslam bu şekilde öğretilmeli ve yaşanmalıdır. Ancak bu şekilde radikalizm engellenebilir. Gerçek doğru din eğitimi ve din öğretimi görmüş kişiler ancak radikallerin ağlarına düşmezler. Kuruluşundan itibaren DİTİB bu konuda büyük başarı göstermiştir. Bu sebeple bütün DİTİB mensuplarına, gönüllü çalışan derneklerin, eyalet birliklerinin yönetim kurullarına ve DİTİB Yönetim Kurulu’na şükranlarımı sunarım” dedi. Konuşmasında, radikalizme karşı doğru dini bilginin sunulmasında din görevlilerinin özel bir rol oynadığını belirten Erbaş; “Son zamanlarda din görevlileri hakkında Almanya’da çok tartışmalar yapılmıştır. Burada sizi temin edebilirim ki, din görevlilerimizin sadece dini görevleri bulunmaktadır. Onlar Topluma hoşgörüyü, saygıyı, kardeşliği, insan onurunun korunmasını ve ayrımcılığın yapılamayacağını öğretmektedirler” dedi Genel Kurul son dönemdeki faaliyetler olarak DİTİB hakkında güncel gelişmeler ve tartışmalar, yerel dernekler ile eyalet birliklerinin güçlendirilmesi, dini cemaat olarak tanınma ve okullarda İslam din dersinin okutulması Kadınlara ve gençlere yönelik faaliyetler Halka ve cami eğitimine yönelik yayınlar vb. konularda bilgi sunuldu.
Yaptığı çalışmalarla Genel Kurul’un övgüsünü kazanan Yönetim Kurulu’nun ayrıca DİTİB Köln Merkez Camii’nin inşaatını bitirerek ibadete açması ayrıca takdirle karşılandı. Merkez Camii farklı kültürlerin bir araya gelmesi, karşılıklı saygı ve kabullenmenin bir mekanı olduğu belirtildi. Yeniden seçilen Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aşıkoğlu, DİTİB’in bir Alman dini cemaati olduğunu ve yeni dönemde de dini cemaat olarak İslam’ı ilgilendiren dini konularda federal ve eyalet hükumetlerinin muhatabı olduğunu ve bu sebeple kurumlarla, siyasilerle ve dini cemaatlerle daimi müzakerelerin yoğun olarak devam edeceğini belirtti. Aşıkoğlu; “DİTİB sorumluluğunun bilincindedir. Bizim yapmamız gereken, İslam’ı doğru öğretmek, mültecilere destek olmak, ihtiyaç duyulan sosyal hizmetlerde topluma katkı sağlamaktır” dedi.
Genel Kurulda DİTİB Eyalet ve cemiyet yapılarına uygun olarak Federal düzeyde de Merkez teşkilat olarak federal düzeyde de kadın, gençlik ve veli kollarının oluşumu için karar alındı.
Yapılan oylamada yeni Yönetim Kuruluna Prof. Dr. Nevzat Aşıkoğlu (İlahiyat ve Din Eğitimi Öğretim Üyesi), Dr. Emine Seçmez  (Psikolog ve Öğretim Üyesi), Ahmet Dilek (İlahiyatçı ve DİTİB Federal Birliği’nin Dini Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı), Abdurrahman Atasoy (İlahiyatçı ve Din Görevlisi), İrfan Saral (Köln DİTİB Eyalet Bölge Birliği Başkanı), Yılmaz Yıldız (Rheinland Pfalz DİTİB Eyalet Bölge Birliği Başkanı) ve Nihat Özkan  (DİTİB Kurucu Üyesi) seçildiler.
Yeniden seçilen DİTİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aşıkoğlu yaptığı teşekkür konuşmasında; üyelere katkılarından dolayı teşekkür ederek DİTİB’in Genel Kurul’dan güçlenerek çıktığını ve bu heyecan ve arzuyla tüm teşkilat olarak yeni dönemdeki çalışmalarını yürüteceklerini belirtti.