POST BULUŞTURDU

Ertan PehlivanHEİLBRONN- Baden-Württemberg eyaletinde faaliyet yürüten Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri, POST Gazetesi Baden-Württemberg Temsilcisi Ali Batmaz’ın düzenlediği bir toplantı ile Bad Wimpfen’de biraraya geldiler. Birkensee Düğün Salonu’nda  gerçekleşen toplantıya; Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı, Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Bilal Doğan, Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Çolakoğlu, DİTİB Eyalet Başkanı Erdinç Altuntaş, Württemberg Okul Veli Birlikleri Federasyon Başkanı Burhan Uzun, ASAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Şen,  Eczacı Mustafa Kara, Mali Müşavir Yahya Satılmış, Heilbronn ve civarında faaliyetlerini sürdüren; DİTİB, Milli Görüş, Ülkü Ocağı, Neckarsulm İKMB, Heilbronn Kadınlar Derneği, TRTC ( Akademisyenler derneği) BW Karadenizliler Derneği, Neckarsulm Türkspor ve Türkiyemspor Obereisesheim , MÜSİAD, DESBİR,TOPKAR, UETD, Okul Aile Birlikleri, doktorlar, esnaflar, CDU temsilcisi Tamer Tezulas, THY Stuttgart yetkilileri, İtikat firması temsilcileri, Ezogelin Heilbronn firması temsilcisi, gazetemizin köşe yazarları ile gazetemizden yetkililer katıldı.

Başkonsolos Akıntı; “Tek ses olmalıyız”
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı, Bölgede farklı düşünce ve hedefler doğrultusunda faaliyet yürüten Türk cemiyetlerinin biraraya gelebilmesinin oldukca önemli olduğuna dikkat çekerek, Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının aktif çalışmaları gerektiğini belirtti. Başkonsolos Akıntı; “Almanya’da yeniden artış gösteren ırkçılıkla, yabancı düşmanlığı ile mücadele için  örgütlenmek lazım ve örgütlü mücadele yapmak şart.  Geçtiğmiz dönemlerde camiye ve kişilere saldırmakla kalmayıp basın ile Türkiye ve Cumhurbaşkanımıza hakaretlerin yanında, Federal Meclis’te Ermeni tasarısının kabulünden sonra baskının okul kitaplarında ve okullarda derslere kadar indirgendiğini görüyoruz. Öğrencilere Ermeni tasarısı ve 15 Temmuz darbe girşimleriyle ilgili ödevler verildiğini duyuyoruz.  STK’lar bu tür olumsuzluklar karşısında uyanık olup,  burada yaşamaktan kaynaklanan kanuni haklarını kullanarak hukuk çerçevesinde önlemler alabilir.  Gelecek yıl yapılacak Federal seçimlerde oy kullanma hakkı olanlar, iradelerini sandığa yansıtmalı ve siyasi bir lobi oluşturulmalıdır” dedi. Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Çolakoğlu ise yaptığı konuşmada;”Türkiye’de en fazla yabancı firması Alman firmaları.  Bu eyalet  Türk- Alman  ticaretinde  en önemli olan bölge.  Son yıllarda Türkiye firmaları Almanya ile ticaret yapmanın yanında, burda ofis açmak gayretinde ve bu girişimcilere  yardımcı oluyoruz. Kapımız herkese açıktır”dedi. Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Bilal Doğan yaptığı konuşmada; “Tarih içerinde Osmanlı sahneden çekilince, içerde doğru din öğretilmeyince, dışarda ve içerde güzelim dinimizi çok farklı terörle biraraya getirilen örgütler temsil eder hale geldi. Nesillerimiz git gide ateistleşen bir noktaya geldi. Bunun ilk çözümü; okullarda düzgün din öğretmektir. Atatürk’ün 1934 yılında söylediği gibi İslam dini öğretilmeli dir ve bunun yeri de okullardır.  İkincisi de ülkemizi yönetenlerin hangi kademede olursa olsun dinimizle alakalı bir referans alacaksa o işin uzmanı referans alındığı takdirde bu tür olumsuzluklar azalacaktır. Almanya’da iyi niyetli  parçalanmış bölünmüşlüğümüzü fırsat bilenler var. Asimile olmamak için alevisiyle sunnisiyle kültürümüzü öğretmeliyiz.” ifadesini kullandı.

KENDİMİZİ İYİ ANLATMALIYIZ
Toplantıda Türk Sivil Topluk Kuruluşlarının temsilcileri de söz alarak görüşlerini dile getirdiler. 17 yıldır şube müdürlüğü görevini sürdüren ve bu yıl 5 aday arasında 100 şubesi olan mali müşavirlik kurumunun genel başkanlığa seçilen ilk Türk olmanın gururunu yaşayan Mali Müşavir Yahya Satılmış da söz alarak konuştu. Şube müdürlerinde var olan önyargıları bildiğini ve çoğunluğu kadın olan  kişilerle diyaloğa girdiğini ve kendini anlattığını dile getireren Mali Müşavir Yahya Satılmış; “Önyargılar devam ediyor ama anlatarak konuşarak herşeyi hallederiz. Ben bıkmadan usanmadandevamlı Almanların bayramlarını tebrik ettim. Onlara bu yolu açtım ve onlar da beni bizim bayramlarda  kutlamaya başladılar. Bunu herkes iş arkadaşları ile yapmalı. Kendimizi onlara daha iyi anlatmalıyız.” dedi.

DOĞRU İNSANLAR YETİŞMELİ
Eczacı Mustafa Kara, “Ben çözümlerin siyasi noktalardan geçtiğine inanıyorum. Bu nedenle belediye meclislerine ve Federal Meclis’te bizi layıkı ile temsil edebilecek doğru insanlar yetişmeli. Bunun için ailer de eğitime büyük katkı vermeli” dedi.
ASAP Holding yönetim kurulu başkanı Gürsel Şen, eğitimin çok önemli olduğunu belirterek, “Gençlerimize gereken eğitimi vermeliyiz. Üniversitelere daha çok öğrenci gönderip, bilgili, ne yaptığını bilen bir nesil yetiştirmeliyiz. Eğitim almakla değil, var olan hakkını almak için mücadele de şart” dedi. Heilbronn Kadın derneği adına söz alan Bahar Uzun ise, anadilin önemine vurgu yaparak, anadilini iyi öğrenen gençlerin daha başarılı olduklarını kaydetti. Bu nedenle evde çocuklar ile Türkçe konuşulması gerektiğini belirten Bahar Uzun, çocukların Almancayı zaten okulda öğrendiklerini söyledi. Württemberg Okul Veli Birlikleri Federasyon Başkanı Burhan Uzun, öğretmen sayısında sıkıntı olmamasına rağmen velilerin Türkçe derslerine gereken ilgiyi  vermediğini hatırlattı. Uzun, bunun zaralarının ise gelecek zamanda görüleceğini kaydetti.
Heilbronn Okul Aile Birliği Başkanı Aydın Ayaz ise, Türkçe derslerindeki saat değişikliği nedeniyle geçen yıllara oranla öğrenci sayısında azalma olduğunu söyleyerek ailelerin daha duyarlı olmasını istedi.