SUTHOT’tan Çek çıkarması

Hüseyin YücePRAG- Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT, “Pfingsten” tatilinde Çek Cumhuriyeti’ne 3 günlük bir gezi gerçekleştirdi. SUTHOT, geleneksel hale getirmiş olduğu etkinlikler kapsamında her yıl Almanya dışına en az bir gezi düzenliyor. Bu Çek Cumhuriyeti gezisi SUTHOT’un 2016 yılında Almanya dışına yapmış olduğu ikinci gezi oldu. SUTHOT, 2016 yılındaki ilk gezisini 60 kişilik bir kadroyla “Ostern” tatilinde Barselona, Lyon ve Strassburg’a yapmıştı. SUTHOT yanısıra kardeş halk oyunları grupları HOTEM, HETAT, HETHOT ve UTHOT mensuplarından da katılımın olduğu bu gezi 14 – 16 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
SUTHOT’un 15’ncisini gerçekleştirmiş olduğu bu geziye 60 kişilik bir kadroyla gitti. Gezi süresinde kafileye 1 kemençeci, 1 piyanist şantör, 3 bağlamacı, 2 ritimci ve bir profesyonel videocu da eşlik etti.
Geziyi Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu (SUTHOT) adına organize eden SUTHOT’un yöneticileri halk bilimi araştırmacıları ve bilgisayar yüksek mühendisleri Yeşim ve Aykut Dalgıç, “Oyuncularımızı motive etmeyi amaçlayan ve her yıl Almanya dışındaki ülkelere yapılan geleneksel gezilerimizden bu yılki Prag, Kalovy Vary ve Kutna Hora’ya olan gezimize talep çok yüksekti. Taleplerin hepsine cevap veremedik. Hiç ara vermeden her yıl en az bir kere yapmakta olduğumuz bu gezilerden edindiğimiz tecrübelerin ışığı altında her geçen yıl daha iyi, daha organize bir gezi yapmaya çalışıyoruz” dediler.
SUTHOT daha önceki yıllarda gerçekleştirdiği gezilerini Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, İtalya, Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Avusturya, Slovakya, Polonya, Danimarka, İsveç, Monako, Bosna Hersek, İspanya gibi çok değişik ülkelere yapmıştı.
Gezinin 2 gününü Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a ayıran kafile Prag’ı adeta karış karış gezdi. Sadece SUTHOT için özel olarak kiralanan gemi eşliğinde Prag’ta nehir turu da yapan grup, Prag’tan güzel ve ilginç anılarla ayrıldı. Gezide ayrıca hem Kutna Hora, hem de Karlo Vary (Karlsbad) ‘i de gezen topluluk bu şehirlerin tarihi ve turistik yerlerini didik didik etti. Gittikleri şehirlerde oranın yerel yemeklerinin tadına da bakan topluluk değişik yerlerde halk oyunlarımızı oynamayı da ihmal etmedi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da şoför koltuğunun hemen yanındaki koltuk sanatçı koltuğu olarak ayrıldı. Kafilenin içinden Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği söylemek isteyenlere sanatçı koltuğuna gelip oturarak mikrofondan şarkı söylemelerine olanak sağlanarak gezinin otobüste geçen kısmına da ayrı bir canlılık katıldı.
Piyanist şantör Ahmet ETÇİ yolculuk boyunca otobüsün içinde tüm yolcuların istek parçalarını orkla çalarak seslendirdi. Ali TOPÇU bağlamasıyla Ege türkülerini çaldı. Gezi sırasında verilen aralarda Mehmet AYDIN kemencesiyle, Ahmet ETÇİ bağlamasıyla, Aykut DALGIÇ davuluyla , Erhan SUBAŞI darbukasıyla geziye katılanları oynattı.
Yeşim ve Aykut Dalgıç, “Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT olarak oyuncularımıza sadece Türk Halk Oyunlarımızı öğretmeyi ve gösteri yaptırmayı hedeflemiyoruz. Onlara ayrıca kollektif çalışma anlayışını yerleştirmeye, ekip çalışmasına yatkın olmalarını sağlamaya, disiplinli ve düzenli bir çalışma yapabilme kapasitelerini geliştirmeye, başka kültürler ve ülkeler hakkında fikir sahibi olmalarına, olaylara geniş bir perspektiften bakabilmelerine ve daha sosyal bir yapıya kavuşabilmelerine olanak sağlamaya çalışıyoruz. O kapsamda halk oyunları etkinliklerinin yanısıra, eğlence geceleri, piknikler, Almanya içi ve dışı geziler, festivaller düzenliyoruz. Gezilerde oyuncu arkadaşlarımız, insanları daha fazla tanıma olanağını buluyorlar, ileride iş ve aile yaşantısında kendilerine yararlı olabilecek tecrübeler kazanmış oluyorlar.” dedi.
Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT ve kardeş grupları Stuttgart HETAT, Stuttgart HOTEM, Herrenberg HETHOT ve Ulm UTHOT, Türk Halk Oyunları konusunda amatör bir ruhla ancak profesyonelce bir anlayışla 7 ile 65 yaş grubu arasında geniş bir yaş grubu aralığındaki oyuncularıyla faaliyetlerine uzun yıllardır devam ediyor.
Hepsinin Almanya içinde ve dışında bir çok yarışma ve festivalde ödülleri ve çok iyi dereceleri bulunan bu topluluklar hakkında detaylı bilgiye 07024-969046, 0179-9547248 no’lu telefonlardan veya aykut_dalgıç@yahoo.com dan veya www.turkhalkoyunlari.de adlı internet sayfasından ulaşılabiliyor.