TATİL ANLAYIŞI DEĞİŞTİ…

‘İYİLİK’ tatili

Tatilin gözdesi kum, sahil, güneş artık cazibesini kaybediyor.. Yeni tatil anlayışında heyecandan ziyade insanlığa ve doğaya faydalı olmak ön plana çıkıyor..

 

HABER: ZEHRA BETÜL AKYILDIZ

Günümüzde insanlar, çoğunlukla gençler olmak üzere sakin tatiller yerine insanlığa ve doğaya faydalı olacak tatilleri tercih ediyorlar. Hayatın kendisini öğrenmek ve bir ülkenin sadece güzelliklerinin tadını çıkarmayıp, o ülke için iyi bir şey yapmak isteyen tatilciler, Taylan’da fillerle, Kosta Rika’da Yağmur ormanlarını koruyorlar, Etiyopya’da İngilizce dersi veriyorlar, hayvan barınakları, aşevleri ve göçmenlerin kalabileceği kamplar kuruyorlar. Organizasyonun büyüklüğüne göre iyilik severler gönüllü kamplarında kurulan yerlerde ya da misafir kaldıkları ailelerde kalıyorlar. Çoğu genç yurtdışında 6 ay veya 1 yıl kalıp, kurmuş oldukların hayat rutinlerinin bozulmasından korkuyorlar. Bu sebeple 2 haftadan-3 aya kadar süren yurtdışında kalma süresi büyük ilgi görüyor.

TURİZM ENDÜSTRİSİ

Volunturizm (ruh zenginliği) olarak adlandırılan bu sistemde iş ve turizm birleştiriliyor ve bu yöntemle turizm endüstrisi giderek büyüyor. Gençlerin hem tatil yapabilmesi ve yardım edebilmesi için büyük tatil organizasyonları karma tatil paketlerini ard arda hizmete sunuyor. Ne kadar az yardım edersek o kadar çok boş vaktimiz kalır düşüncesindeki gönüllüler sabahın erken saatinde mesaiye başlıyor. Kimileri yetimhanede görevlendirilirken, kimileri de kendi tercihlerine göre işe yönlendiriliyor. Yetimhanede görev alanlardaki göze batan tehlike ise sürekli değişen personel. Personelin sürekli değişmesi çocuklarda sevdiklerini kaybetme hissine yol açabileceği için burada çalışanlar için özel uygulamalar devreye giriyor. Su sektör için tecrübe ise ikinci planda yer alıyor. Tecrübe sahibi olmayanlar kısa projelerde görev alıyor. Çiftlikte yardım etmek, orman koruma alanlarını korumak gibi projeler tecrübesizler iç in ilk sırada yer alıyor. Yetkililer yardım turizmine olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekerlerken amacın “Yaptığımın bana ve çevreme ne faydası var” algısını pekiştirmek olduğuna da dikkat çekiyorlar.