UYUM İÇİN EĞİTİM ŞART

Ertan PehlivanNECKARSULM- Neckarsulm Belediye Başkanı Joachim Scholz’un öncülüğünde 2013 yılında yabancı kökenli gönüllülerden oluşturulan Danışma Kurulu, göçmenlerin yönetimde söz sahibi olmalarının yolunu açmış, yerel seçimlerde oy hakları olmayan özellikle Türk vatandaşlarının istek ve arzuları oluşturulan bir şura ile Meclis üyelerinin çalışmalarına  yön vermeyi amaç edinmişti.
Neckarsulm ilçesinde Belediye Meclisi ile çalışan 21 kişilik kurulun  7’sini oluşturan Türk kökenli danışmanlar; 5 gruba ayrılarak yapmış oldukları  çalışmaları ve düşüncelerini  Joachim Scholz başkanlığında;  Belediye Uyum Sorumlusu Julia Bruns ile Gençlik, Aile ve Toplum Hizmetleri Daire Başkanı Doris Wohlfahrt’ın katılımıyla değerlendirerek, karşılıklı görüş alış verişinde bulundular.
Karşılıklı güven yok
Son günlerde mültecilere karşı artan tepkilerin de ele alındığı toplantıda, bölge halkı ile  yapılan görüşmeler ve  alınabilecek önlemler masaya yatırıldı.
Kurul yapmış olduğu çalışmalarında;  göçmenlerin özellikle doğu Avrupa göçmenlerinin kendi aralarında grup oluşturduğunun altı çizilerek, buna paralel iletişim sorunu doğmakta akabinde ise karşılıklı korku yarattığı rapor edildi. Hem göçmenler hem de kent sakinleri çocuklarına zarar gelmesinden korkarak  birbirlerine uzak kalmakta, bu nedenle hiç bir temas ve iletişim kurulamamakta. Sonuç olarak, ön yargı ve güven sorunu ortaya çıktığı raporlarla aktarıldı.
Yeni gelen göçmen sayısında önemli bir düşüş olduğunu söyleyen Scholz, ” Kentimizin oran olarak yaklaşık yarısı yabancı kökenli nüfustan oluşmakta. Bizler gelen göçmenleri daha önceleri yapıldığı gibi misafirimiz olarak görüp; din ve ırk ayırımı yapmadan kuçak açmalıyız. Mültecilerin ortama uyum sağlamaları için  iletişimi geliştirmek özellikle ailelerin  eğitimine daha çok önem verecek çalışmalara ağırlık vermeliyiz ve bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Karşılıklı diyalog için dil eğitimi şart”dedi.