2 yıl şartına dikkat!

Gurbetçi vatandaşlarımız, hemşerilerimiz izinlerini yaparak yaşadıkları ülkelere geri döndüler. Maalesef izin ve tatillerde bir kısım vatandaşlarımız istemeden de olsa trafik kazalarına karışmış oldular. Özellikle Türkiye’de trafik kazası yapan vatandaşlarımızın bir kısmı karşı tarafla anlaştı. Bir kısmı bir şekilde hakkını aramak için hukuki yollara başvurdu. Bir kısmı da vakit yokluğundan ya da haklarını bilmemeden kaynaklı olarak hiçbir şey yapmadan ikamet ettikleri ülkelerine geri döndüler. Oysaki Türkiye’ye çeşitli amaçlarla kendi aracı ile gelen ve bu esnada istenmedik bir şekilde trafik kazası yaşayan vatandaşlarımızın bu kaza sebebiyle hukuki ve cezai sorumlulukları doğduğu gibi aynı anda bir kısım hakları da mevcuttur. Eğer kaza sonrası kaza tutanağı tutmuş, karşı tarafın sigorta vs. bilgilerini de az çok almışsanız, Türkiye’de bulunmasanız bile uzman bir avukata konsolosluklarda vekalet vererek haklarınızı yine de arayabilirsiniz.

Peki, nedir bu haklar?

Aracın tamiratının (parça ve işçilik olarak) yaptırılması, Aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının ve ayrıca aracın tamirde kalacağı süre için ikame araç veya ücretinin talep edilmesi şeklindedir. Kaza sonrasında aracınızın tamiratını (var ise kendi aracınızın sigortasının) Türkiye’deki anlaşmalı olduğu bir serviste yaptırabileceğiniz gibi; aracı yurt dışındaki   (kendi ikamet ettiğiniz ülkedeki) bir serviste de yaptırabilirsiniz.

Yurt dışında yaptırdığınız tamirat sonrasında alacağınız (araçtaki hasarı, zararı, değer kaybını, araç tamir süresini ve bu aracın emsal kiralama / ikame bedelini gösterir, aracın hasarlı / tamir edilmiş haldeki ve hasarlı parçalarının fotoğrafları ile birlikte yer verilen) eksper raporu ile karşı tarafın araç sürücüsü, araç (işleteni) maliki, araç zorunlu ve kasko sigortasını yapan şirketten (kusurları oranında) talep / tahsil edebilirsiniz.

2 yıllık zamanaşımı süresi var

Bahsedilen bu haklarınızı kullanmak için kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde işlemlerinizi başlatmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kazanın meydana geliş tarihinden itibaren 2 yıldan uzun bir süre geçmişse, artık yapılacak bir şey yoktur.  Tüm bunlara ilave olarak eğer kazada ölüm ve yaralama da gerçekleşmişse; sürekli bakım, geçici iş göremezlik, destekten yoksun kalma gibi maddi ve ayrıca manevi tazminatı talebi de mümkündür.

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında bu 2 yıllık zaman aşımı süresi uygulanmaz. Kazanın oluş tarihinin üzerinden 10 yıla kadar haklarımızı aramamız yine de mümkündür. Bu aşamada; Türkiye’nin neresinde trafik kazası yapmış olursanız olunuz; yukarda değinilen tüm hak ve taleplerinizde karşı tarafın araç sürücüsü, araç (işleteni) maliki, araç zorunlu ve kasko sigortasını yapan şirketlerden arabuluculuk, tahkim, dava ve icra takibi yolu ile tazmin / tahsili konularında 30 yıllık tecrübemizle başta İstanbul merkezi olmak üzere ülkemizin tamamına yakınındaki anlaşmalı avukatlık büro ve ofislerimiz aracılığı ile hizmet vermekteyiz.

 

Saygılarımızla.

Av. Müsenna Koç
MKoç Hukuk

Tel: +90 533 343 65 68 veya +49 172 448 46 72

Mail: musennakoc@istanbul.av.tr

İnternet: www.mkochukuk.com * Instagram: mkochukuk * facebook: mkochukuk