Atatürk'le-Apo yan yana

Göçmen kökenli gazetecilerin yer aldığı “Nefret Şiirleri” gösterisi Stuttgart’ta Türk seyicileri çileden çıkardı.

DTF-KABARE 044Türk toplumu adına “utanç” ve “aymazlık” olarak değerlendirilen gösteride Türk bayrağı pas pas yapıldı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve terörist ele başı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları sahnede yan yana asıldı.

Stuttgart Türk Alman Forumu’nun (DTF) girişimleriyle 11. si düzenlenen Türk Alman Kabare Haftası çerçevesindeki gösteride Özlem Gezer (Spiegel), Özlem Topçu (Die Zeit), Yassin Musharbash (Die Zeit), Mohamed Amjahid (Tagesspiegel) ve Hasnain Kazım (Spiegel Istanbul) Türklük ve Müslümanlık üzerine ağır hakaretler içeren espirilere de yer verdiler.

Renitenz Tiyatrosu’nda Ebru Taşdemir’in yönettiği utanç şovunu, büyük bir bölümünü Almanların oluşturduğu yaklaşık 350 kişi izledi.

PİŞKİN YANIT

Program sonrası Die Zeit gazetesinden Özlem Topçu’ya yönelttiğimiz “Bir takım değerlere yer verip bir takım değerleri yok saymanız, bayrağımızın pas pas edilmesi, Atatürk ile Öcalan’ın resimlerinin yan yana oluşu hiç hoş değil. Bu Türkiye’de etle tırnak gibi olmuş iki halkın arasına nifak sokar, zaten ülkemiz şu an için zor durumda, neden böyle bir sahne dekorunu tercih ettiniz. Fazla kışkırtıcı değil mi?“ şeklindeki soruya akıl almaz pişkinlikte yanıt aldık.

‚BEĞENMEYEN GELMESİN’

DTF-KABARE 053Sorularımızdan hoşlanmadığı gözlenen Özlem Topçu „Hiçbirinin yeri kasıtlı değil. Rastgele öyle oldu. Biz her sahnemizde dekoru öylesine gördüğünüz gibi alelacele yapıyoruz. Oyunumuzda bazılarına göre ters gelen konuşmalar oluyor. Kusura bakmayın biz biraz aşırıyız. Beğenmiyorsanız gelmeyeceksiniz” sözleriyle Atatürk ve Türk bayrağına yönelik ağır hakaret içeren sahne dekorunu savundu.

Nefret Şiirleri gösterisini izleyen Türk seyirci de utanç şovunu protesto edeceklerini ve gösterinin kaldırılması için mücadele edeceklerini belirterek “Binlerce şehidin kanıyla suladığı Türk bayrağına ve Türkiye Cumhuryeti’ni kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretin hesabı sorulacak” dediler.

Tüm bu gelişmelerin ardından gösteriyi hazırlayıp sunanlar ve DTF yetkilerinin özür dileyip dilemeyeceği ise merakla bekleniyor.

STUTTGART – Osman NAYMAN

Kaynak: www.yeniposta.de