ÇANAKKALE RUHU CANLANDI

Gülsüm Tan-Hasan Akdoğan

BREMEN-Bremen kentinde  Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve araştırmacı yazar  Talha Uğurluel’in yer aldığı  görkemli bir etkinlikle kutlandı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği ve Hannover Din Hizmetleri Ataşeliği işbirliğinde Bremen Müzikal Tiyatrosu’nda gerçekleşen kutlamaya, Hannover Başkonsolosluğu Başkonsolos Yardımcısı Abdullah Metin Durmuş, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Hannover Din Hizmetleri Ataşesi Yusuf Ay, CDU Bremen Eyalet Milletvekili Oğuzhan Yazıcı, FDP Delmenhorst İl Meclisi Üyesi Murat Kalmış, Türk Hava Yolları (THY) Bremen Müdürü Tekin Ekinci ve İslam Dini Cemaatleri başkanlarının yanı sıra yaklaşık bin kişinin katıldığı öğrenildi. Yapılan konuşma ve dualarda, Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere  bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıldı. Kur’anı Kerim ile başlayan programda, İstiklal Marşı kıtalarını tek tek okuyan çocuk gurubu duygulu anlar yaşattı. DİTİB, Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği 2. Başkanı Mehmet Karabacak tarafından sunulan programda konuşmasına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in selamlarını ileterek başlayan  Balcı, Çanakkale’yi anlatırken, ” Çanakkale, maneviyatın maddiyeti yendiği bir zaferdir. Tüm dünyaya canla başla vatan savunmasını gösteren bir meydandır. Fedakar bir neslin destanıdır” dedi.  Çanakkale ruhunun hala yolumuzu aydınlatttığını belirten Balcı, barışın ilelebet sağlanması açısından bu ruha sahip çıkmamız gerektiğini de söyledi.

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Çanakkale zaferi, Türkün, Kürdün, Lazın, Çerkezin aynı inançla birlik olmanın amansız mücadelesidir. Çanakkale savaşının üzerinden tam bir asır geçmesine rağmen, Çanakkale ruhunu, . kutlu bir emanet gibi gönüllerimizde taşımalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Bizi biz yapan  Çanakkale ruhuyla Avrupalı Müslümanları olarak birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Bizleri ayıran hiç bir şey yok. Bizleri bölüp güçsüz düşürenlere imkan sağlamamalıyız.” dedi.

Ataşe Yusuf Ay,  ruhsal yönü ve maneviyatları sağlam insanların güçlü oldukları tıpta da kanıtlandığını belirtirken, “Analar cepheye evladını dualarla uğurluyor. Askerin cebinde Ayeti kelimeler var. Toplar namluya tekbirlerle dolduruluyor. Abdestsiz gezilmiyor. Bilenler Kuran’ı Kerim okuyor. Bilmeyenler kelmeyi şahadet getiriyor”diyerek iman gücünün önemine değindi.

Çanakkale Savaşı ve zaferini  slayt eşliğinde detayı ile anlatan araştırmacı yazar Talha Uğurluel, izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Uğurluel, Çanakkale’de yaşananları daha iyi anlamak isteyenlere, o bölgeleri, bilhassa çocukları ile birlikte gezmelerini tavsiye etti. Evladını  cepheye gönderen annenin konu edildiği mini tiyatro oyunu ve şiirlerle devam eden etkinlkte Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı göz doldurdu. Çalıp söyledikleri  marşlara Türk Bayraklarını sallayarak eşlik eden izleyiciler, mehteranları ayakta alkışladı. Yaklaşık 3,5 saat süren etkinlik, programa katkıda bulunanlara verilen plaket ve yapılan dua ile son buldu.