MÜSİAD HESSEN BİLGİLENDİRDİ

OFFENBACH – Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Hessen teşkilatı tarafından düzenlenen toplantıda, Mali Müşavir ve Denetçi Dr. İsmail Özkan tarafından yeni asgari ücret kanununa ilişkin bilgiler verildi.

ASGARİ ÜCRET KANUNU TAM ANLAŞILMADI
MÜSİAD Hessen Başkanı Musa Aydın’ın açış konuşmasıyla başlayan toplantıda, katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dr. Özkan, “Asgari ücreti 8,50 avroya çıkaran düzenlemenin federal mecliste yasalaşmasının ardından, bunun hangi sektörlerde ne şekilde uygulanacağı hususunda birtakım yanlış anlamalar ve eksiklikler meydana geldi. Son dönemde denetçi kurumlar, özellikle gastronomi alanındaki denetimlerini arttırdılar. Sizlere tavsiyem, çalışanlarınızın giriş çıkış saatlerini, işin başlangıç ve bitiş saatini detaylı bir şekilde yazmanız ve defter tutmanız. ‘Nasıl olsa muhasebecim var, nasıl olsa mali müşavirim var’ diyerek defter tutma işini boşlamamak gerekiyor” dedi.

2017’DE TÜM SEKTÖRLERDE GEÇERLİ OLACAK
Asgari ücretin 31.12.2016 tarihi itibariyle bu şekliyle bütün sektörler için geçerli olacağını dile getiren Dr. Özkan, “Almanya’da herhangi bir işletmenin 10’un üzerinde elemanı varsa, sendikal haklardan habersiz bir şekilde işçinin işten çıkarılması mümkün değil. Bu sayı eskiden 5’ti ancak şimdi 10’a yükseldi. Bu durumda işçi, iş vereni mahkemeye verirse işten çıkarma işlemini iptal ettirebilir” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA SAATLERİNİ AYLIK YAZIN
İşçilerin sözleşmelerine, çalışma saatlerinin haftalık değil de aylık şekilde yazılmasının daha iyi olacağını belirten Dr. Özkan, “Denetim yapıldığı takdirde, bir sorun varsa sosyal sigortalar tarafından cezai müeyyide uygulanır. Asgari ücret herkes için geçerlidir. Bir kişi sizin eşiniz veya çocuğunuz dahi olsa, ona 5 avro saat ücreti veremezsiniz. ‘Akrabam bana yardıma geldi, aslında burada çalışmıyor’ açıklaması da çözüm olmuyor. O an gelen memuru ikna edebiliyorsanız sorun yok ama ikna edemezseniz olay savcılığa intikal eder ve sorun yaşarsınız” ifadelerini kullandı.