HANNOVER'DE COŞKULU KUTLAMA

Gülsüm Tan
HANNOVER-Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. Yılı, Aşağı Saksonya Eyaleti başkenti Hannover’de düzenlenen resepsiyonla coşkuyla kutlandı. Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu tarafından kentin tarihi belediye sarayında verilen resepsiyonda, Hannover Belediye Başkanı Thomas Hermann, Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi Başkan Vekili Klaus-Peter Bachmann ve konsolosluk mensupları ile birlikte siyaset, emniyet, spor ve iş dünyasından olduğu gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan çok sayıda Türk ve Alman davetli yer aldı. Kutlamada,Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı yurtdışı temsilciliklerine gönderdiği kutlama mesajı okundu.
KAZANAN DEMOKRASİ OLMALI
Türkiye’nin Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay’ın konuklarını kapıda karşıladığı resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Hannover Belediye Başkanı Thomas Hermann, . kutlama mekanı olarak 4. kez belediye binasının tercih edilmesinden duydu memnuniyetini dile getirirken, yurt dışında olması nedeniyle resepsiyona katılamayan Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Stefan Schostok’un selamlarını ilettti. Konuşmasında, Türkiye ve Almanya arasındaki tarihi dostluğun her iki ülke kalkınmasında etkili olduğunu ifade eden Hermann, fuar kenti olan Hannover’in bir çok kardeş şehirleri arasında Konya ve Diyarbakır ilede kardeşliğin oluşması çalışmaları devam ettiğini söyledi. Mülteci kırizine değinen Hermann, 2,5 milyon mülteciyi barındıran Türkiye’yi taktir ettiklerini belirtirken, Türkiye’de önümüzdeki 1 Kasım’da yapılacak olan genel seçimlere değinen Belediye Başkanı,
“Seçimler demokrasinin gereğidir. Seçimlerde demokrasinin kazanmasını dileriz” dedi.
MECLİS BAŞKAN VEKİLİNDEN ALTIN SÖZLER
Almanya’nın gelişmesinde göçmen kökenlilerin büyük payı olduğunu anlatan Meclis Başkan Vekili Klaus-Peter Bachmann, onların haklarının kısıtlanması yerine bu hakların genişletilmesinden yana olduğunu belirtirken, “Bu gelişmelerde bilhassa çalışkan Türkler’in emeği büyüktür. Göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilmelidir. Aşağı Saksonya Eyaleti olarak eyaletler bazında bu konuda yapılan girişimleri destekliyoruz. Çifte vatandaşlık konusuna gelince, burda olumsuz bir şey göremiyorum. Çifte vatandaşlık insanı asimele etmez, bilakiz güçlü kılar. İş adamları ve aileleri mağdur eden Türklere uygulanan vize de kalkmalı” diye konuştu. Tarihi Türk-Alman ilişkilerine değinen Bachmann,Türkiye’nin Avrupa ile bir çok ortak yönleri bulunduğuna vurgu yaparak, “Ticari hukukunu Almanya’dan, Ceza hukukunuda İtalya’dan alan, NATO ve ticari partnerimiz olan Türkiye’yi bir Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak görüyorum” diye konuştu. Mülteci konusuna değinen Bachmann, 50 yıl önce gelen Türklere yapılan yalnışlıklar engellenmesi için tüm kurum ve kuruluşlardan uyum yolunda mültecilere destek vermelerini istedi. Türkiye Cumhuriyet tarihine de kısa değinen Bachmann, konuşmasını, Atatürk’ün, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözleriyle bitirdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN KUTLAMA MESAJI
Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışı temsilciliklerine gönderdiği kutlama mesajını okudu. Günün anlam ve önemi hakkında bilgi veren Günay, “Bugün birlikte Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamanın haklı gururu ve sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyet, yok olduğu sanılan bir milletin yeniden doğuşunun kahramanlık destanlarıyla bezeli bir öyküsüdür. Bize bu onuru yaşatan Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan yapan tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Ayrıca sadece o yıllarda değil, günümüzdede vatanımızın birlik, beraberlik ve bütünlüğü için canını veren tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi. Cumhuriyet Bayramının tüm dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesine vesile olmasını dileyen Günay, ayrıca, Türk ve Alman toplumuna faydalı bireyler olmaları için velilerden çocuklarının eğitimine önem vermelerini istedi. Yoğun ilgi gören kutlamada, Türk ve Alman mutfağına özgü yemekler ve tatlılar da konukların beğenisine sunuldu.