Bebek geliyor karşılayın…

MUSTAĞA GÖĞÜŞ TİPOLOJİ UZMANI

Ha gayret geldi gelecek! Kızlar hazır olun, gelmeden önce karşılayalım!!!

“Baby shower” denilen kutlamadan söz ediyorum. Bende yeni duydum! Biraz soruşturdum, yakın ailemde bile kutlayan varmış da, benim haberim yokmuş. Bir de genellikle bayanlar arası kutlanan bir etkinlikmiş!
Sordum; “Baby Shower? neden böyle bir kutlama yapıyorsunuz?”
“Hamile bir arkadaşımızın doğum öncesi kutlaması” dediler.
Yani çocuğu karşılıyorlar, Anneye moral veriyor ve hediye yağmuruna tutuyorlarmış!
Buraya kadar tamam. Yani olabilir mi? olur!
Varsa bir güzellik? Varsa bu güzelliğin bir yararı, paylaşalım?
Bence hiçbir sıkıntı yok!
Benim sorguladığım ise; “bir toplum kendi değer ve kültürünü olması gerektirdiği şekilde yaşamaz ve yaşatmaz da başka toplumların kültür ve değerlerine neden özen gösterir, imrenir ve yaşatır?”

Örneğin, evlerde ve AVM’lerdeki süslü çam ağaçları, Paskalya bayramında boyalı yumurta ve güzel paketlenmiş tavşan çikolatalar? Görselliği ile ilgimizi çeken lezzetli ürünler! Görselliği ile bizi etkiler, dayanamaz alır ve afiyetle de yeriz!
Çikolata mı satın alıyoruz? Yoksa güzel ve albenisi olan yabancı değerlerimi satın alıyoruz?
Yani inandığımız değil, güzel ambalajlara sarılmış, sempatimizi kazanmış değerler. Peki, biz değerlerimizi ne kadar sempatikleştiriyoruz?

Örneğin Türkiye’de çikolata üretimi yapan şirketler, neden Kurban bayramına yaklaşırken, kuzu, koyun veya bir inek görüntülü çikolata üretmezler? Neden Mevlana’yı, Nasrettin Hoca’yı andıran kıyafetler giymez, bir Noel baba gibi çocuklara  hediyeler dağıtmayız? Bazı değerli hocalarımız “şekilciliğe girer” diyor! Tabii işin bu kısmı beni aşar ben de fetva veremem, yorumu ve fetvayı değerli hocalarımıza bırakmamız gerekir.
Ancak, yetkililer ve muhatapları biraz kafa yorsalar, öyle inanıyorum ki değerlerimizi ve kültürümüzü daha iyi yansıtacak, öğretecek ve sevdirecek bir çok alternatifler üretilir.

Ne yazık ki, artık dünyanın çeşitli ülkelerinde bile kutlanan, 23 Nisan da bile bir araya gelemiyoruz…! Bayramlarda “BAYRAMIN MÜBAREK OLSUN” değil,
Whatsapp’den “HAPPY BAYRAM” mesajı ile yetiniyoruz!
Kısacası, kendi öz değerlerimizin ambalajını, çekiciliğini, önemini ve anlamını öldürüyor, öğretmiyor, ambalajı çekici olan yabancı değerlere özen gösteriyoruz.
Herkes yaşam biçiminde özgürdür, özgür de olmalıdır! Ancak değerleri ile çatışmamalıdır diye düşünüyorum. Hayatımda benim için en önemlisi “çocuklarım” deyip de, çocuklarıyla vakit geçirmeyen insana benzememeli!

Yani neye değer veriyorsak, o değeri yaşatmalıyız!
Değerler konuşulduğu değil, yaşatıldığı sürece değerdir!

Hıristiyan aleminin Noel bayramını kutluyor, tüm insanlığa barış ve huzur içerisinde geçecek bir 2018 yılı diliyorum.