MÜSLÜMAN KADINLARI ÖRNEK ALMALIYIZ

Gülsüm Tan/BREMEN

Bremen’de gerçekleşen 6. Entegrasyon Haftası kapsamında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)  Aşağı Saksonya ve Bremen Kadın Eyalet Birliği tarafından düzenlenen panelde, Bremen’de Müslüman kadınlar – toplumun bir parçası mı? sorusu ele alındı. Panele konuşmacı olarak davet edilen araştırmacı Canan Bayram (İslam teolojisi  doktora öğrencisi-Hamburg Üniversitesi  Dünya Dinleri Akademisi),  “Müslüman kadınları güçlendiren temel  mirası” başlığında bir konferans verdi.  İslam’ın kadınlara verdiği değeri Kur’an-ı Kerim’den ve hadislerden verdiği örneklerle anlatan Bayram, günümüzde kadına karşı yapılan haksızlıkların temeli geleneklere dayandığını ifade ederken, Müslüman kadınlara, “Esasında geleneğe bakıldığında, peygamberimizin döneminden bugüne kadar  o kadar  ciddi şeyler yapmış kadınlar görülmektedir ki” şu çağrıda bulundu:  “Maalesef biz sadece Hz.Ayşe, Hz. Hatice ve Hz. Fatma’yı  görüyoruz. Ama bunların dışında da kadınlar var.. Lütfen bu kadınlar ile de ilgilenelim. Örneğin, önemli kişiler İmam Gazali ve İmam  Şafi’nin hocaları kadın hocalardı. Dolayısıyla onlar bize güç olsun ve onlar gibi ayaklarımız üzerinde duralım. İlim ile uğraşalım. O zaman birçok kapının biz kadınlara açılacağını göreceğiz.”

Ayrımcılık ve ırkçılığa karşı diyalog ve dayanışma.
Bremen İşçi Odası kültür salonunda Protestan Kilisesi Papazı Jutta Konowalczyk-Schlüter’in sunumuyla gerçekleşen programın açılış konuşması, DİTİB  Aşağı Saksonya ve Bremen Kadın Eyalet Birliği Başkanı Halime Cengiz tarafından yapıldı. Konuşmasında DİTİB’i tanıtan Cengiz, faaliyetleri hakkında bilgi verirken, “Yapılacak daha çok işimiz var. Ayrımcılığa karşı her din ve ırktan tüm kadınlar birbirlerine bağlı ve dayanışma içerisinde olmalılar” ifadesini kullandı. Bremen Uyum Sorumlusu Silke Hardt, selamlama konuşmasında, Almanya’da aktüel ırkçı gelişmelere bakıldığında, entegrasyon etkinliklerinin ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu dile getirirken, bu etkinliklere destek olan herkese teşekkür etti.
Daha sonra, Bremen’de dinlerarası diyalog çalışmalarıyla tanınan papaz Jutta Konowalczyk-Schlüter’in yönetiminde Canan Bayram,  Halime Cengiz, Silke  Hardt’ın yanısıra Dr.Sabine Uzuner (Hukukçu) ve Sevda Atik (Kadınlara eşit haklar için Bremen. Merkez Dairesi, ZGF ) ile birlikte geçtikleri podyum tartışmasında,  Bremen’de Müslüman kadınların toplumun bir parçası olup olmadığını konuştular. Konu üzerine tecrubelerini paylaşan hanımlar, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı dayanışma ve diyaloglara dikkat çektiler.