Yeni moda Türkofobi

Avrupa ülkelerinde artan yabancı düşmanlığı, yarım asırdan fazla bu topraklarda yaşayan Türkleri daha da derinden etkilemeye başladı . TAVAK Vakfı’nın araştırmalarına göre Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 77’si, İslamofobi’yi de sollayan Türk korkusundan şikayetçi

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK), Avrupa’daki Türklerin karşılaştıkları İslamofobi ve Türkofobi konusunda çarpıcı bir araştırma yaptı. TAVAK Vakfı ayrıca, 2019 yılı için Avrupa Birliği’ne yaptığı müracaat çerçevesinde 2019 yılının İslamofobi ve Türkofobi ile mücadele yılı olarak kabul edilmesini istedi. Yapılan eylül ayında Almanya’da yapılan araştırmada ise bu ülkedeki 3 milyon 200 bin Türk kökenli göçmenin yüzde 77’sinin her geçen gün artan Türkofobiden şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonucunda, Almanyalı Türkler, Türkofobinin İslamofobiyi geride bıraktığını ve Türk düşmanlığının arttığını dile getirdiler.

VATANDAŞLIK DA KAR ETMİYOR

Bu ülkede yaşayan Türklerin 1 milyon 450 bininin içinde yaşadıkları ülkenin vatandaşlığını almış durumda olmasına rağmen, saçlarından renklerinden dolayı Türkofobi ile karşı karşıya kaldıklarını kaydettiler. Araştırmaya göre Avusturya’daki Türkler yüzde 79 oranında Türkofobi’den şikayetçi olduklarını açıklıyorlar. Bu kapsamda gerek Almanya gerek Avusturya’da Türkofobiye karşı çalışmaların arttırılması ve Türk düşmanlığının azaltılması sağlanması gerektirdiğini belirten TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya’daki Türklerin öncelikle geldikleri ülkenin sevilmediğini ve daha sonrada Türk hükümetlerine negatif bakışın bunda çok etkili olduğunu dile getirdiğini vurguladı.