Eller yukarı, Organlar dışarı

 

 

Federal Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından hazırlanan yasa taslağı bir anda Almanya’nın gündemine oturdu.
Neydi bu taslak?
„Ben organlarımı bağışlamak istemiyorum“ gibi aksi belirtilmedikçe herkesin organ bağışçısı olması isteniyor.
Yani önceden „Ben organlarımı bağışlamak istiyorum“ diye form doldurup „Organ bağışçısı“ statüsü alırken, yeni yasa taslağında „Ben organlarımı bağışlamak istemiyorum“ diye beyanatta bulunmayan herkes „ORGAN BAĞIŞÇISI“ kapsamına alınmış olacak.
Kısacası Tersten bakış.
İnsan psikolojisinde genelde yapılması gereken bürokratik işlemler ;
1-Yapılmıyor
2-Unutuluyor
3-Vakit bulunamıyor
4-İhmal ediliyor
5-Kararsız kalınıyor
Bu gibi maddeleri çoğaltmak mümkün tabi. Bu karar ise insanları TERS KÖŞE yapacak.
Çünkü insanların çoğu „Ben organ bağışlamak istemiyorum“ diye internet üzerinden kayıt yapmaya üşenecek veya ihmal edip unutacak. Böylece organ bağışçılarının sayısı artacak.

Bence, organ bağışı reformu olarak da adlandırılan yeni tasarıya göre, ülkede mevcut durumda gönüllülük esasına dayalı organ bağışı, aksi belirtilmediği sürece zorunlu hale gelecek olması doğru bir karardır.

Fakat burada şu „KORKU“ ortaya çıkıyor.
Acaba beyin ölümü gerçekleşmeden organlar alınır mı?
Organ mafyacılığı artar mı?
Yasa tasarısı buna da çözüm üretmiş. Bir birey hayatını kaybettiği zaman ailenin talebi ile merhumun organlarının otomatik olarak bağışlanması reddedilebilecek. Hatta bireyin beyin ölümü gerçekleştiğinde bile bağışçı kişiden organlar alınmadan önce doktorların mutlaka merhumun yakınlarına sorması gerekecek. Kısacası kayıtlı olan kişi veya ailesine, organ bağışından her zaman vazgeçme seçeneği sunulacak.

Muhalif partiler de buna başka öneri sunuyorlar. Bu alternatif tasarıda ise Almanya’da yaşayanlara zaman zaman „Organ bağışçısı olmak ister misiniz?“ diye sorulması istenecek. Bu öneri zaten günümüzde uygulanandan pek farkı yok. O açıdan ilk tasarı bence önemli ve bunun başka ülkelerde de gündeme gelmesi lazım.
Zaten buna benzer sistemler 28 Avrupa Birliği ülkesinin 20’sinde uygulanıyor. Bir an önce Almanya’da da yürürlüğe girmesi lazım. Çoğu insan ihmalkar davrandığı ve organ bağışlamaktan korktuğu veya nereye müracaat edeceğini bilemediği için organ bağışlamıyor. Nakil bekleyen yüzlerce kişi yaşamını yitiriyor. Şu anda organ naklinde bulunan hasta sayısının 10 katından fazlasının bekleme listesinde sıra beklediği ve geçen yıl 2 bin kişinin organ nakli beklerken hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Bu yasa tasarısı kabul görerek Alman Meclisi’nden (Bundestag) geçerse, organ bağışçılarının sayısında otomatikman büyük bir artış yaşanmış olur.

SON SÖZ:
Sen nasıl sağlıklı yaşamak istiyorsan
Başkalarının da bunu istediğini unutma.
Öldükten sonra „organlarım bir can kurtarsın mı“ diye
Düşün ve ona göre karar ver !

 

Erdal Altuntaş POST HAMBURG BÖLGE TEMSİLCİSİ