Tek Diş eksiği önemli mi ?

Özellikle arka bölgede olan diş eksiklikleri başlangıçta estetik sorun oluşturmadığı ve korku faktörü baskın olduğu için kişiler eksikliğe kısa sürede adapte olarak nasıl olsa yemek yiyebiliyorum ve dışarıdan da görünmüyor diyerek eksikliği tamamlamayı  ihmal etmektedirler.  Ağıziçi tüm vücudumuzda da olduğu gibi bir denge üzerine kuruludur.  Bu denge doğumdan ölüme kadar sürer. Dişlerimizin doğal bir sıralaması vardır. Üst ön dişlerimiz alt ön dişlerimizin tam önündedir ve işte bu sayede yiyecekleri makas gibi keser. Arka bölgede ise üst azı dişlerin girinti ve çıkıntılı yüzeyleri birbirlerinin üzerine tam olarak otururlar ve çiğneme hareketi sırasında bu dişler yiyecekleri bir merdane gibi öğütürler.  İste bu sayede yiyecekleri tamamen parçalayarak mideye yollamak mümkün olur. Yiyecekler mideye öğütülmeden  bütün olarak yollanırsa midenin çalışmasında problemler başlar ve vücuttaki başka dengeler bozulur.
.Peki ağızdaki bu biyolojik denge dediğimiz durum hep devam edebilir mi?
.Yemekleri kopartabilmek ve tam öğütebilmek ömür boyu mümkün mü?
.Midemize yük bindirmeden gıdaları her zaman öğütebilir miyiz?
Dişlerimizin sağlığını ömür boyu  koruyabilirsek bunlar tabii ki mümkün.
Peki örneğin 20 li yaşlarda sağlıklı olan bir bireyin daha ileri yaşlarda ağız sağlığının bozulmasının sebepleri neler?
Kalıtım vb. sebeplerle zaten sağlıklı-dengeli olmayan kişiler dışında bilinen en önemli sebeplerden birisi herhangi bir sebepten çekilen tek bir dişin bile yerine konulmaması sonucu  (özellikle 6 yaş dişleri ) diğer dişlerin çekilen dişin boşluğuna doğru hareket etmesi ile dişler arasındaki kontak ( temas ) ilişkisinin bozulması. Bu durumda  arkadaki dişler öne doğru yatar ve boşluğun  öndeki tüm  dişler arkaya hareket eder. çekilmiş dişin karşı çenesindeki dişler ise aşağı doğru uzayarak damak yapısını bile değiştirirler. İste bu noktadan itibaren dişleri temizlemek zorlaşır ve gelen çiğneme kuvvetlerine direnç azalır. Sonuçta diş kaybı hızla ve peşpeşe gerçekleşmeye başlar.
Ayrıca toplumda çok yaygın olan diş sıkma ve çene eklem hastalıkları da  tetiklenir. Bu da vücudu başka dengelerini bozar. Diş sıkma sonucu oluşan problemleri başka bir yazıda inceleyeceğiz.
Yani özetle, uzun vadeli diş sağlığı için doğru bakım teknikleri dışında yapmamız gereken en önemli işlerden birisi tek bir dişimiz bile eksilse en hızlı bir şekilde onu uygun tekniklerle yerine koymaktır.
Diş doktoruna gitmekten değil geç kalmaktan korkunuz. Geciktiğiniz ilave zaman size yeni kayıplarla zarar vereceğini unutmayınız.
Ağzınıza sağlık.

 

zaferkazak@medicadent.com

Whatsap iletişim no: +90545 358 98 78

Dr. Zafer Kazak

Medicadent
Mühürdar Caddesi No: 69
34710 İstanbul Kadıköy

Telefon: +90 (0)216 – 414 99 88
Faks: +90 (0)216 – 349 33 56