EVDE KALMAK İSTEMEYENLER DİKKAT!!

MEHMET ADİL CUKAZ
DRESDEN/LEIPZIG – Almanya’nın Saksonya eyaletinde alınan karantina kararlarına uymayıp evde kalmaya yanaşmayanların psikiyatri kliniklerine kapatılması kararlaştırıldı. Eyalet Sosyal İşler Bakanlığı, uygulamanın Perşembe gününden itibaren yürürlükte olduğu, bu amaçla eyaletteki dört psikiyatri kliniğinde toplam 22 odasının özel olarak ayrıldığını kaydetti. Bakanlık yetkilileri, sözkonusu kişilerin psikiyatri kliniklerinde polis tarafından takip edileceğinin altını çizdi.

Orta Almanya Radyosu MDR’e özel bir demeç veren Saksonya Eyalet Sağlık Bakanı Petra Köpping (SPD), „Sağlık dairelerinin aldığı karantina kararlarına uymak, hepimizin sağlığı ve hayatı açısından önemlidir“ dedi.

Bakan açıklamasında devamla, „Alınan kararlara uymayanlar olması durumunda, hakimlerin alacağı kararlar doğrultusunda sözkonusu kişilerin, hastanelerin kapalı psikiyatri kısmında tutulmaları yoluna başvurulabilecektir“ dedi.

Sözkonusu uygulamanın¸Federal Bulaşıcı Hastalıklardan Koruma Yasası’nın 30. paragrafı gereğince yapılabileceğine dikkat çeken SPD’li bakan, yetkili kurumların aldığı kararlara uymayanların veya uymayacağı kanısı yüksek olan kişilerin, kapalı psikiyatri kliniklerinde gözlem altına alınabileceğini vurguladı.

Eyalet Sağlık Bakanlığı’nın bu açıklamasına, diğer parti yetkililerinden de destek geldi. Aynı zamanda avukat olan Yeşiller Partisi politikacılarından Jürgen Kasek, aynı yayın organına yaptığı açıklamasında, bu uygalamaya başvurulmayı „olağanüstü şartlar altınnda başvurulacak en son uygulama“ olarak nitelendirdi. Kasek, uygulamanın temel insan haklarına yönelik alınacak çok ağır bir uygulama olacağına dikkat çekerek, „Ancak başka çıkar yol kalmayınca bunu uygulamaktan başka bir yol kalmayacaktır“ dedi.

Halen eyalet genelinde 3300’ü eyalet başkenti Dresden’de, 2100’ü eyaletin önde gelen üniversite kentlerinden Leipzig’de olmak üzere onbinlerce kişinin ev karantinasına kapatılması kararı alınmış bulunuyor.