BW’de 4 Türk kökenli mecliste

Baden-Württemberg (BW) Eyalet seçimlerinde 4 Türk asıllı Alman Milletvekili hepsi de Yeşiller’den olmak üzere meclise girmeyi başardı.

 

 

 

 

Mustafa Karaman
STUTTGART- Geçtiğimiz Pazar günü Almanya’nın Baden-Württemberg (BW) Eyalet meclisini belirlemek üzere seçmenler aralarında Türk asıllı Alman milletvekili adaylarının da olduğu 70 seçim bölgesinde sandık başına giderek oylarını kullandılar. Yapılan seçimlerin ardından BW Meclis’ine girecek vekillerin sayısı da netleşiyor. Resmi olmayan son rakamlara göre Türk kökenli 4 aday da Baden-Württemberg (BW) Eyalet Parlamentosu Meclis’ine girmeyi başardı. 21 partinin katıldığı seçimlerde 872 aday yarıştığı Baden-Württemberg Eyalet seçim yarışında adaylar arasında az sayıda Türkiye kökenli adaylar da yer aldı. Milletvekili adayını 5 adayla Sol Parti-Die Linke’den gösterilirken Birlik’90 / Yeşiller’den 4 aday, Hıristiyan Demokrat-CDU’dan ve Sosyal Demokrat-SPD’den de birer aday seçimlerde yer aldı. Öte yandan Türk kökenli adayların seçilmesinde Türk kökenli seçmenlerin sandığa gitmesi önemli rol oynadı.

4 TÜRK ASILLI MECLİSTE
Yapılan seçimlerin ardından resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Birlik’90 / Yeşiller Partisi Baden-Württemberg’de yüzde 32,6 oy alarak birinci parti gelmesi ile birlikte 58 sandalye elde eden bu partiden ilk sırada yer alan 4 Türk asıllı Alman Milletvekili BW Parlamentosunda yer alan 154 milletvekili arasına girmeyi başardılar. Bu seçimlerden zaferle çıkan Birlik’90 / Yeşiller partisinden 2011’de ilk kez Parlamentosuna girmeyi başaran ve 2016’da ikinci kez BW Meclisine girern ve bu güne kadar da Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı olarak görev alan Muhterem Aras Stuttgart 1. Bölge adayı olarak seçimlere katılıarak geçen döneme nazaran yüzde 2,4 ile oylarını arttırarak 44,8 ile rakiplerini açık farkla geride bırakıp tekrardan meclise merhaba dedi. Son dönem milletvekili olan 1981 Heilbronn doğumlu Neşe Erikli ise Konstanz’dan seçimlere katıldı ve yüzde 2,5 ile oylarını arttırarak 42,1 oy ile tarihi zafere imza atanlar arasına girdi ve ikinci kez BW Meclisine girmeyi başardı. Öte yandan Göppingen’den Yeşiller’den birinci sırada yer alan Ayla Çataltepe yüzde 28,8 ile ve Bietigheim-Bissingen’den seçime giren Tayfun Tok ise seçim bölgesinde yüzde 2,1 artış ile 34,2 oy alarak bu sene ilk kez meclise girmeyi başardılar.

BW MECLİSİNE GİREMEDİLER
Türk asıllı adaylar da yer aldığı ve 21 partinin katıldığı seçimlerde 872 aday yarıştı. Sol Parti-Die Linke’den aday olarak Aynur Karlıklı Stuttgart 3. Bölge, Anıl Besli Nürtingen’den, Hüseyin Okur Pforzheim’den, Hüseyin Şahin Kircheim’den ve Mustafa Süslü Ulm’den aday olurken Hıristiyan Demokrat-CDU’dan Dr. Rahşan Doğan Karlsruhe’den ve son dönem milletvekili olan Ramazan Selçuk adaylığını Sosyal Demokrat-SPD’den Reutlingen’den yenilemesine rağmen partisinin oy kaybından nasibini alarak Baden-Württemberg (BW) Eyalet meclisine giremediler. Diğer bir taraftan ise Hür Demokrat Parti (FDP)’den Türk kökenli aday çıkmamıştı.