GTDB’NİN İFTAR PROGRAMINDA BULUŞTULAR

GTDB’nin iftar programında buluştular

Mustafa Karaman

UHİNGEN – Göppingen ve çevresindeki 14 derneği bünyesinde toplayarak bir çatı dernek olarak faaliyetlerine Göppingen ve Çevresi Türk Dernekleri Birliği (GTDB) adı altında 2010 yılından beridir devam eden ve entegrasyon çalışmalarıyla çevrenin takdirini kazanan derneğin geleneksel iftar programı Uhingen’de bulunan Saray Düğün Salonunda gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu iftar yemeğine başta ev sahibi GTDB Derneği Birlik Başkanı Vedat Dağ ve yöneticileri, Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, Stuttgart Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Fatih Burak Mermer, Stuttgart Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği Vekili Sosyal Hizmetler Uzmanı İbrahim Durbak, Avrupa Nizam-ı Âlem Federasyonu Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu, UID Genel Merkez MKYK Üyesi Cahit Öner, Göppingen ve çevresi Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Temsilcisi Horepiskopos Habip Önder, Dünya Kick Boks Şampiyonu Gökhan Arslan, DİTİB, İGMG, ATİB, UID, ATGİAD, eğitim, iş, spor ve siyaset dünyasından birçok seçkin Sivil Toplum Örgütleri (STK) temsilcileri katıldı.

 

EYLEMİ KINADI

Muhammed Tokuç sunuculuğunu yaptığı iftar programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Birlik, beraberlik ve hoşgörü mesajlarının verildiği iftar programında, ev sahibi GTDB Derneği Birlik Başkanı Vedat Dağ, “Adana’ya ağlasam, Antep mahsur kalır. Urfa’ya üzülsem, Malatya’nın boynu bükük. Adıyaman´a yardıma gitse, Kilis öksüz kalır. Diyarbakır`a ne oldu desem,  Hatay’dan haber yok, Maraş’ta kıyamet koptu. Türkiye can pazarı, Ateş düştüğü yeri değil, hepimizi yaktı. Geçmiş olsun Türkiye’m“ dizeleriyle açılış sözüne başladı. Asrın deprem felaketinin üzerinden 56 gün geçtiğine dikkat çeken Başkan Dağ, “Gecemizle gündüzümüzle her daim Türkiye’miz ile birlikte olduk. Yüce Rabbimiz, milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın” dedikten sonra derneğin faaliyetleri hakkında kısa bir açıklama yaptı. Konuşmasının sonunda geçtiğimiz Ocak ayında T.C. İsveç Başkonsolosluğu önünde ve diğer Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hadsizce yapılan eylemlere de değinen Dağ, “Yakılan, kutsal kitabımız ve bu eylemleri yapanları, yaptıranları biz GTDB olarak unutmadık ve şiddetle kınıyoruz! İslam dinimizin kutsal kitabı, Kur’an-ı Kerim’i yakanlar bilmelidirler ki, biz Müslüman Türk milleti olarak, kutsal değerlerimize sahip çıktığımız kadar, diğer semavi dinlere de ve kutsal kitaplara da saygılıyız. Bilinmelidir ki kutsal kitabımız, bayrağımız ve milli marşımız bizim için namustur ve kırmızıçizgimizdir” ifadelerini kullanarak altını çizerek iftar programına katılanlara teşekkür etti.

KÜLTÜR MİRASÇISI

2010 – 2023 yılları arasında GTDB Derneği’nin faaliyetlerini anlatan bir slayt gösteri sunumunun ardından Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Temsilcisi Horepiskopos Habip Önder de konuşma yaparak, Süryanilerin Türkiye’de ve Mezopotamya bölgesinde en eski yaşayan topluluk olduğuna vurgu yaparak ayrıca topluluğun oldukça eski bir kültürün mirasçısı olduğunun da altını çizerek birlik ve beraberlik mesajı verdi. Türk toplumunun burada kendi dinini ve kültür nasıl koruduğuna dikkat çeken Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak, “Bu Ramazan’da da gördük ki diğer dinlerlerden olanlar ve bilhassa Alman dostlarla paylaştığınız sofralarınızı gördüm ve inanın hoşgörünün bu şekilde elde edildiğini fark ettim. Birbirini tanıyarak, birbirinin kültürünü öğrenerek yaşamak daha güzel. Eğer varsa önyargılar bunu aşmamız lazım” diyerek tüm STK’lara bu birlik, beraberliği ve de hoşgörüyü sağladıkları için müteşekkir olduğunu söyledi. Ayrıca vatandaşların ve de dernek mensuplarının bu asrın felaketinde göstermiş oldukları fedakârlığa teşekkür eden Başkonsolos Koçak, gelecekteki genç nesillere seslenerek bu birlikteliğe sahip çıkılmasını istedi.

Program Avrupa Nizam-ı Âlem Federasyonu Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu ve Stuttgart Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Fatih Burak Mermer’in selamlama konuşmalarıyla program devam etti. İftar vaktinde akşam ezanı okundu ve iftar duası yapıldı. Son bölümde ise ‘Deprem Açık Oturumu’ yapıldı. Başta bölgeye giden Dünya Kick Boks Şampiyonu Gökhan Arslan olmak üzere çeşitli dernek üyeleri deprem bölgesindeki izlenimlerini aktarırken gözler dolarken katılımcılar konuşmacıları pür dikkat ile dinlediler. Daha sonra program plaket takdimi ile sona erdi.