GÖNÜLLÜ OLMAK

Bu sefer sizlere Türk toplumumuzun kanında olan ‘GÖNÜLLÜ OLMAK’ konusunu işleyeceğim.
Benim ve eşimin de uzun yıllardır gönüllü olarak yer alıp insanlık için hizmet ettiğimiz Alman Kızılhaç (Deutsches Rotes Kreuz) örgütünde bizim dışımızda birçok Türk ve Türk asıllı Almanlar yer almakta.
Ben bu bünyede ilk yardım eğitmeni (Erste-Hilfe-Lehrer), sıhhiyeci (Sanitär) ve de kendimi geliştirerek yakında grup lideri (Gruppenführer) diplomalı olarak eğitimleri hizmet içi devam ediyorum.

 

 

 

Ama bu yeterli mi? Hayır!
Bizler biraz bence duyarsız kalıyoruz buna. Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) gönüllü çalışırken acaba bunu gerçekten doğru yapıyormuyuz? Yoksa derneklerimizde sadece çay ve kahve içerek gönüllü mü oluyoruz? Hizmet anlayışımız nasıl? Gerçekten hizmet için mi STK’larda yer alıyoruz? Yer aldık mı da yeterince toplumumuza hizmet ediyormuyuz? Hepsini kendimize sormak lazım.

Gelelim gönüllü olmaya.
Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi veya yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime ya da bir sivil toplum kuruluşu (STK) bünyesindeki etkinliklere destek olması biçiminde tanımlanır.

Gönüllüler; sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip olabileceği gibi, bu nitelikleri taşımadığı halde toplum için bir şey yapmak isteyen bireyler de olabilir. Bir gönüllünün taşıması gereken ilk ve vazgeçilmez nitelik samimi olarak “gönüllü” olmasıdır.

Gönüllülük bireye haz ve manevi zenginleşme, özgüven gelişimi, ekip çalışması becerilerinde artış ile toplumsal konumun gelişmesi, yeni çevre ve arkadaşlıklar ve yeni ilgi alanları bulma konularında katkı sağlar.

Evet uzun lafın kısası siz de yakınınızda bulunan bir itfaiye (Feuerwehr), afet ve teknik yardım organizasyonu (THW- Technische Hilfswerk), Alman Kızılhaç (Deutsches Rotes Kreuz), sosyal hizmetler, sağlık ve sayamadığım birçok yardım kuruluşlarında görev alabilirsiniz.

 

Neden mi?
Sizin bağlı olduğunuz STK’larda, gönüllük esasıyla böyle bir derneklerde ilk yardım eğitimi almış olan ileride belki de birçok can kurtaracaklardır.
Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki ilk yardım evinizde işyerinde ve de yolda yapacağınız bir müdahaleyle hayat kurtarabilirsiniz.

Birçok kez ben derneklerimize gönüllü olarak eğitim için el uzattım ama maalesef olumlu bir geri dönüşüm alamadım.

 

 

İlk yardım öğrenin, siz de hayat kurtarabilirsiniz!
Buradan yine tüm STK’lara sesleniyorum. Derneklerinizde bu gibi eğitimlere yer verin ve geliştirin. İnanın Alman toplumu bu konuda bizden bir adım önde.
Gelin sizlere ilk eğitimimizde hiç bir ücret almadan ilk yardım eğitimi verelim. Bu eğitimlerde insanlar acil durumlarda ne yapılması gerektiğini öğreniyor. Unutmayın ki hayatta öğrenebileceğin en önemli şey bu olabilir.
Toplumun bilinçlenmesi bizim için çok önemli. Kazalar nedeniyle yaralanan insanların yaşam şanslarını arttırmak, oluşabilecek sakatlıkları önlemek için bu çağrımıza kulak verin.

İlk yardım eğitimi vermek için bir dizi uygulamalı ilk yardım eğitimini sunmak üzere kollarımızı sıvadık. İlk yardımın öneminin bilincinde ve uygulamalı eğitimin öğretilerini hayatına uyarlayabilmek ve de ilk yardım eğitimimizi verebilmek için sizleri bekliyoruz.

Ben size bir telefon kadar yakınım. Arayın konu hakkında geniş bilgi vereyim.

Sinan Erkin
Alternatif Tıp Uzmanı – Heilpraktiker,
İlk yardım eğitmeni – Erste-Hilfe-Lehrer

Benim ulaşım bilgilerim:
Naturheilpraxis Erkin
Alternatif Tıp Uzmanı (Heilpraktiker / Osteopath) Sinan Erkin
Grabenstr. 9/1
71063 Sindelfingen

Tel: +49 7031 42 82 678
Fax: +49 7031 42 82 679
Mobil: +49 172 60 71 974
Mobil: +49 178 41 95 944
E-Mail: info@naturheilpraxis-erkin.de
Web: www.naturheilpraxis-erkin.de