MUTLAKA SANDIĞA GİDİN

MUSTAFA KARAMAN
Şu anda Yeşiller ve CDU koalisyon hükümetinin yönettiği Baden-Württemberg’de 17. Eyalet seçimleri için seçmenler 14 Mart 2021 tarihinde yani önümüzdeki Pazar günü BW Meclisi’nin 143 üyesi belirlemek üzere 70 seçim bölgesinde seçmen sandık başına gidecek. Seçmenler bu seçimle sırf eyaletin politik kaderini belirlemeyecek, bu senenin Eylül ayında yapılacak Federal Almanya genel seçimleri için de yol gösterici bir rol oynayacak. Birlik’90 / Yeşiller 2011 yılından bu yana iki dönemdir Baden-Württemberg’in Başbakanı olarak görev yapan Winfried Kretschmann’ı tekrardan aday gösterirken karşısına CDU güçlü aday olarak Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Susanne Eisenmann’ı çıkardı. SPD ise eski Kültür Bakanı Andreas Stoch’u aday gösterdi ve FDP de Hans-Ulrich Rülke’yi aday göstererek yarışa girdi. Korona pandemi süresi ve kısıtlamalar nedeniyle seçim propagandaları son günlerine girilirken sokaklarda pankartlar, dövizler ve pano reklamları artmış durumda.

HERŞEY AÇIK
Baden-Württemberg Eyaleti 2016 seçimlerinde alınan sonuçlar şöyle oluşmuştu: Birlik’90 / Yeşiller yüzde 30,5 ile 47 Milletvekili (MV) ile temsil etti. CDU yüzde 27 ile 42 MV, AfD yüzde 15,1 ile 23 MV, SPD yüzde 12,7 ile 19 MV ve son olarak yüzde 8,3 ile FDP 12 MV ile temsil ettiler. Kamuoyu araştırmaları ve birçok yapılan anketin sonuçlarını ortalama olarak aldık ve şu sonuçlar tahmin ediliyor. Salt çoğunluğu hiç bir partinin elde edememesi görülürken bu sonuçlarla hiç bir parti hükümeti tek başına kuramayacağı görülüyor. Ankete göre Yeşiller yüzde 33 ile yüzde 3,7 oranında oylarını yükseltirken CDU yüzde 25 ile yüzde 2 düşüş ile ikinci parti konuyla Yeşilleri izledi. SPD halen düşüşünü sürdürecek ve yüzde 10 seviyelerine geriledi. En belirgini ise yüzde 12 ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) büyük bir düşüş yaşayacak. FDP yükselişe geçeceği ve yüzde 10 alacağı tahmin ediliyor. Kararsızların çok büyük kısmı liberal parti olan FDP ile yeni parti olan Die Partei ismindeki partiye oyların kayacağı yönünde söylentiler var. Bu yüzden de kesin olmamakla beraber araştırmalar sonucunda yeniden bir siyah-sarı (CDU-FDP) veya Siyah-Kırmızı-Sarı (CDU, SPD, FDP) üçlü koalisyon olabileceği ortaya çıkıyor. Yeşillerin ilk dönemde yaptığı gibi yeşil-kırmızı (Yeşiller-SPD) koalisyonu da olabileceği kulislerde söyleniyor. Öte yandan şu anki hükümetten de seçmenin memnun olduğu için yine bir Birlik’90 / Yeşiller – CDU yani yeşil ve siyah koalisyonu büyük ihtimalle olabilir deniyor.

TÜRK ASILLI ADAYLAR
Baden-Württemberg Eyalet seçimi yarışında Türk asıllı adaylar da var. 21 partinin katıldığı seçimlerde 872 aday yarışacak. Adaylar arasında az sayıda Türkiye kökenli de var. Türkiye kökenli adaylar Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti saflarında yer alıyorlar. Şu anda BW’de SPD’den bir ve Yeşillerden de iki olmak üzere üç Türkiye kökenli milletvekili görev yapıyor. Bu seçimlerde en çok
milletvekili adayını 5 adayla Sol Parti-Die Linke’den gösterilirken Birlik’90 / Yeşiller’den 3 aday, Hıristiyan Demokrat-CDU’dan ve Sosyal Demokrat-SPD’den de birer aday seçimlerde yer alacaklar. Buna göre Birlik’90 / Yeşiller’den Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras Stuttgart 1. Bölge adayı olarak yeniden aday olarak seçimlere katılırken son dönem milletvekili olan Neşe Erikli ise Konstanz’dan, Ayla Çataltepe Göppingen’den, Tayfun Tok Bietigheim-Bissingen’den. Sol Parti-Die Linke’den aday olarak Aynur Karlıklı Stuttgart 3. Bölge, Anıl Besli Nürtingen’den, Hüseyin Okur Pforzheim’den, Hüseyin Şahin Kircheim’den ve Mustafa Süslü Ulm’den aday olurken Hıristiyan Demokrat-CDU’dan Dr. Rahşan Doğan Karlsruhe’den ve son dönem milletvekili olan Ramazan Selçuk adaylığını Sosyal Demokrat-SPD’den Reutlingen’den yeniledi. Hür Demokrat Parti (FDP)’den aday çıkmadı.

 

Hessen Türk Dernekleri İnsiyatifi Platformu adına bir basın açıklaması yayınlayan Atila Karabörklü, meselelerin çözümü için adresin sandık olduğuna işaret etti ve sandığa gidin çağrısı yaptı. Karabörklü”Bilindiği gibi 400.000 civarında Türk kökenli vatandaşımızın yaşadığı Hessen Eyaletinde 14 Mart 2021 tarihinde yerel ve yabancılar meclisleri seçimleri gereçkleştirilecektir. Bu seçimlerde Hessen Eyaletinde yaşayan toplam 4,7 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahip bulunmaktadır. Demokrasinin temeli ve sağlıklı işleyişi, vatandaşların seçimlere güçlü bir şekilde katılımları ve demokratik partileri desteklemeleri ile ilgilidir. Bu anlamda güçlü ve sağlıklı bir demokrasi, ancak vatandaşların aktif siyasi katılımları ile mümkün olmaktadır. Unutmayalım ki, vatandaş olarak en büyük görevlerimizden olan seçme ve seçilme hakkımızı aktif ve doğru olarak kullanmamızın yanı sıra temel politikalar çerçevesinde beraberce güçbirliği içerisinde hareket etmemiz, Türk toplumu olarak bizle ilgili olduğu kadar içerisinde yaşadığımız ülkenin ortak sorunlarına da çözüm oluşturmada büyük katkı sağlamaktadır.

Bu bağlamda 14 Mart 2021 itibari ile Hessen Eyaletinde birçok belediye meclisi yenilenecektir. Belediye meclisleri kendi belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların günlük hayatlarını doğrudan etkileyen başta eğitim ve sağlık olmak üzere konut, ulaşım gibi önemli konularda kararlar almaktadır. Bu anlamda vatandaşlarımızın yerel düzeydeki sorunlarına büyük oranda bağlı oldukları belediyeler ve belediye meclisleri çözüm oluşturmaktadır.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir yasa değişikliği ile yerel seçimler ile yabancılar meclisleri seçimleri aynı tarihte yapılmasına karar verilmiş ve mahalli birimlerde yabancılar meclisi seçimlerinin yapılıp yapılmaması tamamen ilgili mahalli idarelerinin yetki ve inisiyatifine bırakılmıştır. Bu yasal imkanı öne süren bazı mahalli idareler kendi bölgelerinde yabancılar meclisi seçimi yapmayıp onun yerine atanmışlardan oluşan uyum komisyonu oluşturma yolunu seçmiştir. Bu yasa degişikliğinden sonra yapılacak olan bu ilk yabancılar meclisi secimlerinde, Alman vatandaşlığına sahip olmayan göçmenlerin oylarıyla seçilen ve onları demokratik olarak temsil eden tek kurum olan yabancılar meclisleri seçimine yoğun şekilde katılmamız önemli olacaktır. Bu seçimlerde yüksek katılımın sağlanması, bir taraftan bunun gibi demokratik kurumlara sahip çıkmayı göstermesi, diğer taraftan ise önümüzdeki dönemlerde bu demokratik hakkın korunması ve böylece bu kurumların sürekliliğinin sağlanması açısından büyük önem arzetmektedir.

Hessen Eyaletinde faaliyet gösteren ve bünyesinde 30 civarında Türk sivil toplum kuruluşunu barındıran Hessen Türk Dernekleri İnsiyatifi Platformu olarak Eyaletimizde yaşayan ve seçme hakkına sahip olan tüm vatandaşlarımıza 14 Mart 2021 tarihinde yapılacak yerel ve yabancılar meclisleri seçimlerinde mutlaka oylarını kullanmaları konsunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızın bu seçimlerde güçlü bir şekilde politik katılım göstermelerini bekliyor, oylarını özellikle biz göçmen kökenlilerin sorunlarına eğilen demokratik partilereden yana kullanmaya ve bilhassa kendi seçim bölgelerinden aday olan Türk kökenli adaylara ve listelere destek olmak için çağrıda bulunuyoruz” dedi.