Ya tam kapatın, ya da testi kaldırın

Erdal Altuntaş
HAMBURG – Kovid 19 virüsü başladığından beri zor günler geçiren kuaförlerin durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Sürekli “aç-kapa” kuralıyla düzenleri bozulan kuaförlerde, tıraş öncesi korona hızlı test (Schneltest) mecburiyetinin getirilmesiyle işler adeta bıçak gibi kesildi. Hamburg’un değişik semtlerinde kuaför dükkanı işleten berberlerin ortak isyanı “Test kuralı çıktığından beri işlerimiz çok düştü. Adeta sinek avlıyoruz. Marketlere, AVM’lere, otobüslere binerken test yok ama saç keserken test mecburiyeti var. Zaten maske, mesafe, hijyen, önce ve sonra saç yıkama gibi kurallar var. Üstelik mekan sahipleri olarak bizler de test yaptırıp negatif sonuç olma şartıyla çalışıyoruz. Bir de müşteriye test şartı bizleri bitirme noktasına geldi. Ya kuaförleri kapatın, ya da testi kaldırın” çağrısında bulundular.

Goldene Schere Friseur sahibi Ergün Bayantemür (sağda):
İşlerimiz çok iyi gidiyordu. Test mecbruiyeti geldikten sonra işlerimiz bayağı düştü. Çözüm; ya tam kapatsınlar, ya da testi kaldırsınlar.

 

 

Friseursalon Cenk’in sahibi Cenk Erdem:
İşlerimiz son bir haftadır çok kötü. Testi kendimiz yaptığımız halde adeta sinek avlıyoruz.

 

City Friseur Bergedorf’da çalışan Nurullah Balat:
Bende ve müşteride negatif test olmasına rağmen saç yıkama, maske takma zorunluluğu var. Test pozitif çıkarsa, bizim yaptığımız testi kabul etmiyorlar ve bu sefer de PCR testi istiyorlar. İnsanların teste inanmadığını düşünüyorum. Bu şartlarda kapatmaları daha mantıklı bence.

 

Perfect Cut’ın sahibi Abdullah Aytekin:
2004’den beri ilk defa bu kadar sıkıntı yaşadım. 8 elamandan 3’e düştük. Hızlı test kursuna bile gittim ve test olmadan gelen müşteriyi tıraş etmek yasak olduğu için burada kendim test yapıyorum. Berberlerin çoğu bunu yapmak zorunda kaldı. Berber miyiz, sağlıkçı mıyız? Ayakta kalmak için bunları yapmak zorunda kaldık.

 

Aksa Friseur’i işleten Erdoğan Taşkan:
Otobüste, bakkalda test yok ama berberlerde test şartı var. Şikayetimiz var ama kime şikayet edeceğiz? İşler kesat.

Sercan Friseur’un sahibi Sercan Kayım:
Biz artık yaşamıyoruz, sürünüyoruz. Batmak üzereyiz. İlk önce maske dediler, yaptık. Markasını değiştirip FFP2 dediler, yaptık. 1,5 m. mesafe dediler, yaptık. 10 m2’ye 1 kişi dediler, yaptık. Kimse içerde oturmasın dediler, koltukları kaldırdık. Araları ayırın dediler, onu da yaptık. Şimdi test mecburiyeti çıktı. İnsanlar üzerinde kesinlikle psikolojik baskı var. İki taraf da maskesini taktıktan sonra bence yeterli. Daha fazla kısıtlamaya gerek yok. Bunun sonunda başka şeyler çıkacak.