ATÖF’te değişim!

Almanya’da Türk öğretmenler dernekleri tarafından kurulan ve 8 üyesi bulunan Almanya Türk Öğretmen dernekleri Federasyonu (ATÖF), 4 derneğin ayrılma kararıyla ikiye bölündü.

 

Nebahat Uzun
HAMBURG- 1999 yılında Almanya’da kurulan ve 8 üye dernekten oluşan Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu’na (ATÖF) bağlı 4 dernek, yayımladıkları yazılı ortak basın açıklamasıyla ATÖF’ten ayrıldıklarını bildirdi. Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDer), Aşağı Saksonya Türk Öğretmenler Birliği, Kuzey Ren Vestfalya Türk Öğretmenler Derneği ve Rheinland-Pfalz/Saarland Türk Öğretmenler Derneği, yayımladıkları ortak açıklamada şu bilgileri kamuoyu ile paylaştı:
“12 Haziran 2022 tarihinde Genel Kurul’a gitmiş olan ATÖF, yeni seçilen eş başkanların yönetime geçememesiyle başlayan sorunlara ortak bir çözüm yolu bulamamıştır. Büyük emeklerle kurulan federasyonun, kuruluş amaçlarına göre çalışmalarını sürdüremeyeceği kanaatine vardığımız için federasyondan istemeyerek ayrılma kararı almış bulunmaktayız”.

Açıklamada ATÖF’ten ayrılma sebepleri de şu şekilde sıralandı:
– Genel Kurul ve seçim tutanağını divanın üç üyesinden ikisinin imzalamasına rağmen divan başkanının imzalamaması
– Eski yönetimde bulunan 5 üyenin seçim evraklarını gasp ederek seçim iptali istemesi
– Saymanın görevini Genel Kurul’a kadar yerine getirmeyip, seçim sonrası üyelik aidatını ödememiş olan 5 derneği konu ederek seçim iptaline destek vermesi
– Eski yönetimin bazı üyelerinin, bir derneğin seçim öncesi üyelik aidatını ödemediği iddiasıyla, 2/3 oy çoğunluğu olmadan derneğin üyelikten çıkarıldığını bildirmesi, fakat aynı durumda olan diğer 4 derneğe farklı davranılması
– Yazılı ve sözlü sorularımıza cevap verilmemesi
– Dernek başkanlarının dahil olduğu WhatsApp grubundan şahsi fikirlerini beyan eden üyelerin sebepsizce çıkarılması
– Söz konusu iletişim ve sosyal medya gruplarında bütün başkanların admin olma isteklerinin reddedilmesi
– Çalışılamayacak kadar kötümser yaklaşımların çözüm odaklı ilerlemeyi engellemesi

Dört farklı eyalette bulunan söz konusu dernekler, öğretmen dernekleri olarak öğretmen ve eğitimcilerin yer aldığı yeni bir oluşumla, eğitim alanında eyaletler üstü aktif çalışmalara başlayacaklarını da açıkladılar. Yeni oluşumun konuları şu şekilde açıklandı:
– Eğitimde ayrımcılık politikalarına karşı diğer örgütlerle birlikte hareket etme
– Fırsat eşitliğine destek
– Çok dillilik ve Türkçenin okullarda yaygınlaştırma politikasına etki etmek
– Öğretmen ve eğitimcilere yönelik geliştirme seminerleri organizesi
– Öğretmen ve eğitmenlerin özlük haklarıyla ilgili sorunlarına çözüm bulmak