BİZ BURALIYIZ

Murat Pehlivan /Essen
UNESCO Dünya Mirası listesindeki Zollverein’da yer alan Ruhr Müzesi, Bonn ile Ankara arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Türk fotoğrafçı Ergun Çağatay’ın en etkileyici 120 fotoğrafını sergiliyor. Bu foto-röportajlar Türk göçü ile “misafir işçiler”in birinci ve ikinci kuşağına dair olup, en kapsamlı sergi olduğu biliniyor. Essen Entegrasyon (uyum) Meclisi ve Devlet Entegrasyon Konseyi (LAGA) Başkan yardımcılıklarını sürdüren Muhammet Balaban’ ın organizasyonu ile daha önce de açılışında sergiyi ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen ile birlikte Essen Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren çeşitli dernek temsilcileri ile birlikte ziyaret edildi. Balaban, sergide Zonguldak ve Essen şehirleri arasındaki kardeşlik ilişkisi nedeni ile Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ ın gönderdiği “madenci anıtını” Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen’e takdim etti. Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen ” bu bizim ortak hikayemiz” diye başladığı konuşmasında ” Türkler Almanya’nın bir parçasıdır. Bunu belgeleyen bu kadar önemli bir serginin kendi şehrimde olması da ayrı bir mutluluk. Ayrıca önümüzdeki aylarda sergilenmek üzere Sayın Ergün Çağatay’ ın ” Mustafa’ nın Hayalleri ” sergisinin de hazırlığı devem etmekte” ifadelerini kullandı.

 

CEBECİ : BU FOTOĞRAFLAR ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYNAK
Başkonsolos Cebeci, Essen Başkonsolosluğu’nun Türkiye’nin en yoğun işlem yapılan konsoloslukları arasında bulunduğunu belirterek, bunun da bölgedeki yoğun Türk nüfusunun varlığına işaret ettiğine dikkat “Başkonsolosluğumuz Ruhr bölgesine Türkiye’den gelen göçün hem sonucu, hem tanığı, hem de hafızasıdır” dedi. Başkonsolos Cebeci göçün 60. Yılı nedeni ile Almanya’nın bir çok şehrinde etkinlikler düzenleniyor. Ama bu sergi benim için çok özel. Çünkü Sayın Kufen’in de dediği gibi “bu bizim ortak hikayemiz” dedi. Cebeci, Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen’ in Türk Dernekleri ile sergiyi gezmesini önemsediği gibi Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’ in sergiyi gezmesini ise çok değerli bulduğunun altını çizdi. Başkonsolos Cebeci bir belgesel niteliği taşıyan sergiyi vatandaşların da mutlaka gezmelerini tavsiye etti.

BEŞ ŞEHİRDEN FOTOĞRAF VE RÖPORTAJLAR
Almanya’daki Türk göçünü en kapsamlı foto-röportaj serisiyle belgeleyen fotoğrafçı Ergun Çağatay, (1937–2018) Mart / Mayıs 1990 zaman diliminde beş şehirlik gezi turunda Hamburg, Köln, Werl, Berlin ve Duisburg’u ziyaret eder. Büyük bir kısmı burada kalıp Alman vatandaşlığına geçmiş olan birinci ve ikinci kuşak “misafir işçiler”i toplum içinde, iş ve aile ortamında binlerce kez fotoğraflar.

Bonn ile Ankara arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü (1961) vesilesiyle, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Zollverein’da yer alan Ruhr Müzesi “Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990. Ergun Çağatay Fotoğrafları” adlı sergide Çağatay’ın en etkileyici 120 fotoğrafını kısmen büyük formatta olmak üzere ziyarete açıyor. Türk-Alman yaşam dünyasının tüm çeşitliliği bu fotoğraflar aracılığıyla gözler önüne seriliyor. Çağatay bizleri Türkiye kökenli kadın ve erkeklerin günlük yaşamına dahil ediyor. Onunla oturma odalarına ve camilere, fabrikalara, Türk manav ve marketlerine misafir oluyoruz; bir çelik fabrikasını ve yer altında bir kömür madenini ziyaret ediyoruz.

 

Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Almanya’nın yeniden birleşmesi arasındaki zaman diliminde çekilen fotoğraflar, Almanya’nın çok kültürlü bir topluma dönüşme sürecini gözler önüne seriyor. Sergi, fotoğrafların yanı sıra dönemin tanıklarıyla yapılmış sekiz video-söyleşi ile bir medya enstalasyonunu kapsıyor. Türkiye-Almanya İş Gücü Anlaşması’ndan otuz yıl sonra ve bugünden otuz yıl önce Ergun Çağatay, Almanya’yı önemli ölçüde değiştiren göç tarihinin bir ara değerlendirmesini yapıyor.

 

31 Ekim tarihine kadar Essen şehrinde ziyaret edilebilecek sergi sırasıyla Hamburg, Berlin ve Goethe Enstitüsü ile iş birliği çerçevesinde İstanbul, Ankara, İzmir’de ziyaret edilebilecektir. Ayrıca sergiyi destekleyen iki dilli (Almanca ve Türkçe) bir katalog ve göç toplumuna atıfta bulunarak Almanya’nın bugünüyle bağlantılar kuran bir dergi yayımlanacaktır. Ergun Çağatay’ın bu foto-röportaj serisi, bu proje ile Almanya’da ve Türkiye’de uluslararası izleyiciyle ilk kez buluşmuş olacak.