Dil şartı ve geçim temini aranmadan süresiz oturum hakkı

TÜRK VATANDAŞI OLAN BİR İŞÇİ İLE EVLİ OLANLAR İÇİN ÖZEL, ORTAKLIK HUKUKUNA GÖRE SÜRESİZ OTURUM HAKKI
DİL ŞARTI VE GEÇİM TEMİNİ ARANMADAN!!

Sayın okuyucularım,
ALMANYA’DA bir Türk işçisinin aile ferdi olarak (örneğin eşi veya çocuğu) onunla beraber yaşayan bir yabancı (yani Türk vatandaşı değil, başka bir ülkeden gelen bir yabancı da olabilir), üç yılı doldurduktan sonra Ortaklık Hukuku’ndan doğan süresiz oturma hakkına sahip! Ve yabancı dairesi, bunu belgelemesi gerekiyor!
Federal İdare Mahkemesi’nin 2012 tarihli içtihadına göre, Almanya’da bir Türk işçisiyle beş yıl beraber yaşayan yabancı uyruklu aile ferdinin oturum müsaadesi belgesinde Ortaklık Hukuku’na göre süresiz oturum hakkına sahip olduğu yabancılar daireleri tarafından belirtilmesi gerekir.
Böyle bir hakkın, Türk işçisiyle beraber yaşayan aile ferdinin üç sene sonra da talep edebileceği ise belli değildi. Bir müvekkilim için açtığım bir davada ise tam bu sonucu Augsburg İdare Mahkemesi’nde elde ettim. Ancak Münih İdare Mahkemesi bunu farklı yorumluyor, bu yüzden konuyla bu sefer Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararını merakla beklemekteyiz.

Almanca şartı ve geçimini temin etmek şartı yok
Böylelikle her Türk işçisiyle onun aile ferdi olarak beraber yaşayan bir yabancı, hangi ülke vatandaşı olursa olsun, üç yıl içinde, en geç ama beş yıl içinde Ortaklık Hukuku’na göre süresiz oturma hakkına kavuşuyor. Bu hak, geçimini sağlıyor olmak ve Almanca bilmeye bağlı değildir. Sadece aile ferdi olarak Almanya’ya gelmiş olması ya da – çocuklar için – Almanya’da doğmuş ya da aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmiş olması ve Türk vatandaşı olan eşi/ebeveyni ile yaşamış ya da yaşıyor olması yeterli.

Günlük hayat için önemli bir durum
Süresiz oturma izni olmayanlar günlük hayatta bir çok sorunlarla karşı karşıya kalıyor, örneğin kredi veya vadeli eşya alamıyor, işyeri ile sorunlar yaşıyor. Yabancılar daireleri ise, B1 Almanca sertifikası gösteremeyen yabancılara çok kısa süreli oturma izinleri vermektedir. Ama bir Türk işçisinin aile fertleri (örneğin eşi ve çocukları), bundan sonra yukarıda belirttiğim şartları yerine getirerek Ortaklık Konseyi Kararı gereği süresiz oturma hakkına sahip oluyorlar ve yabancılar daireleri bunu belgelemek zorundalar.

Dikkat! Yabancılar Daireleri bu hakkı bilmiyorlar!
Maalesef bu farklı olan Ortaklık Hukuku’ndan doğan süresiz oturum hakkını hiç bir yabancılar dairesi ve memurları bilmiyor. Yılların tecrübesi bana bunu gösteriyor! Şimdiye kadar Almanya’da hangi yabancılar dairesine müvekkillerimiz için bunu başvurduysak ilktik ve önce memura içtihadı ve Ortaklık Hukuku’nu anlatmamız ve öğretmemiz gerektirdi. Oysa kanaatimce yabancılar dairelerinin kullandığı başvuru formlarında bile bu hakkı ön görmeleri, bu konuda bilgi sahibi olmaları gerekir.

Haklarımızı bilelim, haklarımızı arayalım!

Saygılarımla
Av. Dr. Temel Nal
SANAS Hukuk Ofisi