DİTİB’in etkinliğine yoğun ilgi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı DİTİB Federal Kadın Kolu “Kadınların Barış Mücadelesi” temalı bir program düzenledi.

ERCÜMENT AYDIN

KÖLN -/ DİTİB Genel Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen program kadınlar tarafından olağanüstü bir ilgi gördü. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı’nın konuşmacı olarak katıldığı programa; T.C. Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes, DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, DİTİB yönetim kurulu üyeleri, eyalet birlikleri ve kadınlar kolu üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın davetli iştirak etti. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından DİTİB Federal Kadın Kolu Başkanı Neşe Bıçakcı’nın selamlama konuşmasıyla başlayan program, “İslam’da Kadın” konulu sinevizyon gösterimi ile devam etti.
Dünyanın değişik coğrafyalarında hangi milletten, hangi dinden olursa olsun zulüm gören, eziyet çeken kadınlara dikkat çekmek amacıyla bu etkinliğin düzenlendiğine dikkat çeken DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu; “Kadın anadır, kadın eştir, kardeştir. Toplumda, aile de ve her yerde kadınlara sevgi ve merhamet gösterilmesi, toplumların huzurlu ve sağlam olmasının vazgeçilmez şartı ve mihenk taşıdır” dedi. Gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aşıkoğlu; “Bu ilgi bizim ne kadar büyük bir camia olduğumuzu, birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu, birbirimizi gönülden desteklediğimizi ve faaliyetlerimizi hep beraber büyük bir dayanışma içerisinde yürüttüğümüzü en iyi şekilde gösteriyor. DİTİB, din hizmetlerinin yanın da sosyal ve eğitim alanı başta olmak üzere her alanda hizmet vermektedir. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde hanım kardeşlerimizin büyük emeği ve desteğinin olduğunu biliyoruz. Rabbim hanım kardeşlerimizin yardım ve desteğini her zaman bizimle birlikte eylesin.” ifadelerini kullandı.
Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes Dünya Kadınlar Günü’nün tarihi sürecine değindi. Dünya Kadınlar gününün bir mücadelenin sonucu olduğunu belirten Erciyes; İslam dininin kadına verdiği değer bir devrim niteliğindedir. İslam, kadın ve erkek arasında ayrım yapmamış, her zaman kadın ve erkeğe eşit yaklaşmış, kadını cehaletten kurtarıp değerini yükseltmiştir. Kadın toplumda önemli bir unsurdur. Bu vesileyle Dünya Kadınlar gününü kutluyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
“Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için, dostun yeri gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.” Yunus Emre’nin mısralarıyla sözlerine başlayan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, kadınların barış mücadelesini anlatmak ya da barış denilince kadını hatırlamanın çok önemli olduğunu söyledi.
Allah’ın insanı barış ve iyilik için yarattığına vurgu yapan Martı: “Nerede kadın varsa orada iyilik vardır, nerede kadın varsa orada barış vardır. Kadın bulunduğu yere huzur getirir, şefkat getirir, merhamet getirir. Kadının dokunduğu her yerde iyilik vardır. Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız ve başarılı olmak istiyorsanız mutlaka orada kadınların var olması gerekiyor. Dolayısıyla kadın demek huzur demektir. Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar insan çalışmak zorundadır. İnsan olarak kadın olsun erkek olsun barışa hizmet etmek için varız” dedi.
Yeryüzünde yaşadığımız sürece kötülüğe dur demek, iyiliğinin önünü açmakla sorumluyuz diyen Martı sözlerine şöyle devam etti: “Eğer bulunduğumuz yerde huzursuzluk çıkartıyorsak, ailevi huzursuzluğa sebebiyet oluyorsak, işyerimizde geçimsizliğin sebebi oluyorsak, çocuklarımızla geçinemiyorsak, komşularımızı mutsuz ediyorsak o zaman biz insan olarak Yaratılmanın amacını bilmiyoruz demektir. İşte bu noktada kadının varlığı çok önemlidir ve kıymetlidir. Biz kadın olarak barışın ve huzurun yeryüzünü kaplaması için elimizden geleni yapmalıyız. Yeryüzünde şu anda zor durumda olan, sırtında çocuğu kucağında bebeğiyle yalınayak saatlerce yürüyüp savaştan kaçmak zorunda kalan çok kadın vardır. Biz onlar için de iyilik yapmakla mükellefiz. Biz en yakınlarımızdan başlayarak, halka halka yayılarak yapılan bir iyilik hareketinin, bir barış mücadelesinin daimi temsilcisi olmak zorundayız. Uzaktaki insanlar için ne yapabilirim demeyin, bulunduğunuz yerde başladığınız her türlü iyilik hareketi dalga dalga yayılıp o kadına ulaşacaktır emin olun. Biz önce kendimizle barışık olmak zorundayız. Bir insan kendi değerini biliyor ise kendisiyle barışıktır. Biz kadın olarak önce ne kadar değerli olduğumuzun farkına varmak zorundayız.”
Allah-u Teala’nın bizi kadınıyla erkeğiyle bu yeryüzünün en kıymetli varlığı olarak yaratığına dikkat çeken Martı konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Allah bizi sorumluluk sahibi, şerefli ve güçlü, akıllı, onurlu bir insan olarak yarattı. Allah-u Teala Kur’an-ı Kerim’de bizleri şöyle müjdeliyor “Aranızdan kadın olsun erkek olsun kim iyi bir iş yaparsa karşılığı eksiksiz verilecektir” Allah katında kadınıyla erkeğiyle eşittir. Aynı değere sahiptir. Bir insan daha üstün, daha önemli, daha özel olmak istiyorsa cinsiyeti onu hiçbir yere götürmez, sadece onu takvası üstün kılar. Allah bizim renklerimize, cinsiyetimize, dillerimize, yaşlı-genç oluşumuza bakmaz. Allah sadece O’na olan saygımıza bakar. Allah-u Teala kadını ve erkeği birbirini tamamlasınlar, birbirlerine destek olsunlar, birbirlerini korusunlar, birbirlerini kollasınlar ve birbirlerine güvensinler diye yarattı. Erkek ve kadın birbirlerini destekleyip birbirine dostu oluyor, iyilikte yardımlaşıp kötülük konusunda birbirini uyarıyor ise demek ki doğru yoldayız. İyi işler yapmak istiyorsak dünya barışı için iyilik yapan kadınlar istiyoruz. Bu aslında Allah’ın bizden insanlık için istediğidir. Hep iyilikten yana olalım. İnsanlık için dua edelim. Dünya kadınları için dua edelim. Zulüm gören kadınlar için dua edelim. Fakir, kimsesiz ve muhtaç olan bütün kadınlar için dua edelim. Yeryüzünde barış için dua edelim. Allah-u Teala bizi her türlü ayrılıktan ve ayrımcılıktan,  her türlü kötü niyetten ve kötülükten muhafaza buyursun. Allah-u Teala yuvalarımıza, toplumlarımıza, mahallelerimize, evlerinize komşularımıza, okullarımıza, derneklerimize huzur ve bereket ihsan eylesin. Allah bizi daima barıştan yana elinden ve dilinden görülmeyen ve zarar gelmeyen müminler olmamızı nasip eylesin.”
Program, DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu’nun Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı’ya verdiği plaket ve Federal Kadın Kolu’nunda çiçek takdimiyle sona erdi.