DÜĞÜN SALONU SAHİPLERİ İSYAN ETTİ.. YETER ARTIK

Mustafa Karaman
UHINGEN – Almanya’da korona virüs salgını ile mücadele kapsamında kapatılan düğün salonları nedeni ile Güney Almanya’nın düğün salonu sahipleri ve yetkilileri Göppingen kenti yakınlarındaki Uhingen kasabasında Saray Düğün Salonu ev sahipliğinde bir araya gelerek sorunlarını masaya yatırdılar. Salgın nedeni ile Mart ayından bu yana düğün etkinlikleri askıya alınmasına sesiz kalmak istemeyen salon sahipleri yetkililerden, sorunlarına bir an önce el atılmasını, belirsizliğe son verilmesini ve kendilerine bir yol haritası çizilmesini talep ettiler. Korona virüs insanların da hayallerini çaldığını belirten ve salgın nedeni ile zor günler yaşadıklarını dile getiren salon sahipleri, diğer branşlardaki şeffaflık ve tedbirler kademeli olarak gevşetilmeye devam ederken, kendilerini unuttuklarını vurguladılar.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

Toplantıya katılan salon sahip ve yetkilileri; İbiş Yılmaz Diamant Düğün Salonu (Ebersbach an der Fils), Yusuf Akkar Star Düğün Salonu (Steinheim an der Murr), Osman Haybat Nazar Düğün Salonu Gärtringen, Arslan Event Management (Schwieberdingen), Cemal Doğan Mavi Düğün Salonları (Hochberg, Ulm, Augsburg, Turgut İri Binbir Gece Düğün Salonu (Gundelsheim), Ercan Aslan Can Gala Düğün Salonları (İlsfeld, Mannheim), Yusuf Ali Halavurt Cantina Events, Mustafa Karazehir Saray Düğün Salonu (Uhingen).
Toplantıya katılamadığı halde destekleyen düğün salonları; Ali Büyükaşık Büyükaşık Düğün Salonu (Aalen), Dursun Koçaslan Bordo Düğün Salonu (Neu-Ulm), Kral Düğün Salonu (Remseck), Masal Düğün Salonu (Stuttgart), Ferit Sarı Diva Events & more Düğün Salonu (Ilsfeld), Adıgüzel Köker Laila Düğün Salonu (Heilbronn), Erol Avcı Arena Düğün Salonu (Stuttgart).

GELİR YOK, MASRAF ÇOK

Uhingen’de buluşan salon sahipleri kapalı kalmak zorunda oldukları için büyük bir sektör can çekiştiğine dikkat çekerek, aylardır hiçbir gelirlerinin olmadığını buna mukabil masraflarının devam ettiğini belirttiler. Öte yandan düğünlerin iptallerinde hiçbir sorumluluğu olmadı halde, düğün sahipleriyle karşı karşıya kalarak, büyük sıkıntı çektiklerini bundan da büyük rahatsızlık duyduklarını açıkladılar. Yılda Almanya’da 400 binin üzerinde çiftin evlendiğini Güney Almanya’da ise Türk işletmecilerinin salonlarında yılda 9-10 bin düğün gerçekleştiriliyor olmasının kendilerinin büyük bir sektör olduklarını ortaya koyuyor olması evlenen çiftlere nişan, kına, düğün hizmeti veren düğün salonları korona krizinin en mağdur sektörü olduklarını söylediler. İşletme sahipleri, “Korona salgını önlemlerinin alınmaya başlandığı 11 Mart tarihinden bu yana bu işletmelerimizin masraflarının devam ediyor, ancak gelirimiz ise sıfır” ifadesinde bulundular.

İNSANLAR BU SEKTÖRDEN EKMEK YİYOR

Düğün salon sahipleri, “Düğün salonlarına servis veren birçok tedarikçi ve hizmetli var. Müzisyenler, orkestralar, folklor grupları, yiyecek ve içecek tedarikçileri, garson, temizlikçi, organizatör, fotoğrafçı, kameraman, çiçekçi, aşçı ve sayamadığımız birçok kişi işletmemizde ekmek yiyordu. Bizler gerçekten dışarıya karşı sesimizi duyuramadık onlarca meslek grubu bu işten geçimlerini sağlıyor. Bu insanlar da zor durumda. Güney Almanya’da yüzlerce Türk işletmecinin sahipliğinde düğün salonları ile Alman belediye salonlarında ve derneklerinde (Vereinsheim) düğün, kına, sünnet gibi organizasyon yapan organizatörler de korona krizinde zor durumdalar.

ÖNLERİNİ GÖREMİYORLAR

Toplantıya katılan düğün salonu sahipleri ortak dertlerinin önlerini görememek olduğu tespitinde bulunarak, “Yetkililer devletin ve yetkililerin bize biran önce tarih vermeliler. Önümüzü göremediğimiz için ne yapacağımızı da bilemiyoruz. Ay sonuna kadar bekleyeceğiz. Bir çok alternatifi masaya koyduk. Protesto ve yürüyüşten, hukuki yollara gitmeye kadar her türlü hakkımızı kullanacağız. Yüzbinlerce insanı ilgilendiren sektörümüz çok ihmal edildi, can çekişiyor, gücümüz tükeniyor” dediler.

KARŞI KARŞIYA

Diğer bir taraftan ise korona salgını nedeniyle düğünlerin iptal olmasıyla; gelin, damat ve aile yakınlarını düğün sahipleriyle karşı karşıya bıraktı. Salon sahipleri kurumlardan ve yetkililerden bilgi alamıyor, dolayısıyla düğün sahiplerine de doyurucu bilgi veremiyor. Bu nedenle kendilerinin sorumlu tutulmasına serzenişte bulunarak, “Bizler biran önce salonların açılmasını ve düğünlerimizi yapmayı arzu ediyoruz. Fakat elimizden maalesef bir şey gelmiyor“ ifadelerine yer verdiler. Evlenecek gençler ve aileleri de düğünlerin yapılamamasından şikayetçiler. Gençler düğünlerini bir an önce gerçekleştirerek yeni bir hayata başlamak istiyorlar. Düğünleri yapılamadığı için ne yapacaklarını bilemiyorlar. Ev tutmak, eşya almak, iş durumları belirsizliğini koruduğu için evlenecek gençler ve aileleri şaşkınlık içinde sorunun çözülmesi bekliyorlar.

HERTÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAYA HAZIRIZ

Uhingen kasabasında gerçekleşen toplantıda salon sahipleri önlemler konusunda ortak karara vararak, “Korona salgını nedeniyle kurumların istediği kendi üzerlerine düşen‚ sosyal mesafe, maske ve dezenfektan gibi tedbirleri ‘planladık ve çok ciddi şekilde uygulayacağız’ açıklamasında bulundular. Almanya’da normalleşme adımları kapsamında birçok iş yeri kademeli olarak açılmaya başladığını vurgulayan salon ve düğün sahipleri, salon tedarikçileriyle düğünlere servis verenler yetkili kurum ve kişilerin konuya bir an önce el atmalarını istiyor ve bekliyorlar.