24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşında üçüncü aya girilirken, özellikle Türkiye’nin de aktif rol oynadığı „barış çabaları“ henüz sonuç vermedi. Savaşın ne kadar süreceği ise Vladimir Putin ve Volodmyr Zelensky’nin anlaşmasına bağlı.
Zaman zaman ziyaret ettiğim İbrahim Akkaya abimle son sohbetimizde ilginç tespitlerini burdan sizlere aktarmak istiyorum.
„Dünya üç şeyin peşinde koşuyor.“
Bunlar silah, ilaç ve betonlaşma…
Bunların peşinde koşan devletler tarımcılığı unuttu. Bunun farkına Ukrayna-Rusya savaşında vardık. Ukrayna; meğerse Avrupa’nın tahıl ambarıymış. Buğday, mısır, arpa, zeytinyağının ne kadar önemli olduğunun farkına savaş çıkınca vardık.
Ukrayna’da üretilen en önemli tarım ürünlerinin başında; tahıl, baklagil, patates, şeker pancarı ve ayçiçeği tohumu geliyor. Buğday ve mısırda dünyanın sayılı ihracatçıları arasında yer alırken, bitkisel yağlarda da batılı ülkeler arasındaki en büyük üretici konumunda olduğunun farkına vardık.
İstediğin kadar beton binaların, silahın ve ilacın olsun. Ekmek, un ve yağ olmadan helva olmuyor işte. Türkiye ve Avrupa’da birçok gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Elde ürün olmayınca arz-talep unsuru devreye giriyor ve 1 Euro etmeyen yağları şimdi 5-10 Euro’ya bile bulmakta zorlanıyoruz.
Gerek yaşadığım ülke Almanya, gerekse doğduğum ülke Türkiye başta olmak üzere diğer ülkeler de bunlardan ders alarak tarımcılığa ve hayvancılığa tekarar ağırlık vermek zorunda. Silahlanmaya, betonlaşmaya verilen ağırlık kadar gıdaya da ağırlık verilmeli.
Eski devletler „savaş çıkarsa aç kalmayalım“ diye bir senelik buğday ve gıda stoğu yapıyorlardı. Eğer bir ülke et, patates, soğan ve buğdayı dışardan alıyorsa, o ülkenin geleceği tehlikededir.
Şu anda birçok ülke en büyük bütçeyi savunma sanayine (silahlanmaya) ayırıyor. İstediğin kadar silahın olsun, eğer tarımcılık ve hayvancılık yoksa paranla bile gıda malzemesi alamazsın. Çünkü dünyadaki birçok ülke; silah, ilaç ve beton peşinde koştuğu için üretim yapmıyor. Paran da olsa Ukrayna’dan yağ ve un alamaz duruma geldik. Çünkü Ukrayna ve Rusya savaşta. Eğer savaş uzun sürerse Avrupa içinde de açlık ve gıda savaşları çıkabilir. Ukrayna ve Hollanda gibi tarımcılıkta Avrupa’yı besleyen ülkelerde üretim durursa, dünyada kaos çıkar.
Hiçbir savaş iyi değildir ama bu savaştan ders alarak verimli tarlaları beton binalarla doldurmak yerine, tarımsal ürünler ekerek özümüze bir an önce geri dönmeliyiz. Yoksa savaştan kurtulsak bile bu gidişle açlıktan ölürüz.
Çünkü üretimi bırakan dünya, üç şeyin peşinde koşuyor.
Kalın sağlıcakla..
Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını kutlarım.
Xxx
SON SÖZ:
Açlık, en akıllı balıkları bile
Oltaya getirir.
(Goethe)
ERDAL ALTUNTAŞ