Frankfurt’tan kardeş şehir Eskişehir’e jest

Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Frankfurt Belediye Meclisi Üyesi Hilime Arslaner Gölbaşı ve davetlilerin katıldğı bir merasimle, Frankfurt merkez Bornheim semtinde bir meydana “Eskişehirplatz / Eskişehir Meydanı” ismi verilerek Frankfurt Eskişehir kardeşliği pekiştirildi.

 

Hüsamettin Özkan
FRANKFURT – Almanya’nın Frankfurt kenti, kardeş şehri olan Eskişehir’in adını şehrin önemli bir meydanına vererek kardeşlik ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdı. 2013 yılından beri devam eden Frankfurt Eskişehir kardeş şehir ilişkilerinin daha sağlam temellere oturması için Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Meclisi aldığı bir kararla şehrin Bornheim semtinde bir meydana “Eskişehir Meydanı/Eskişehirplatz” adı verildi. ‘Eskişehirplatz/Eskişehir Meydanı’ tabelası asılma merasimine Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Frankfurt Belediye Meclisi Üyesi Hilime Arslaner Gölbaşı ve davetliler katıldı. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Eskişehir Meydanı açılış merasiminde yaptığı konuşmada, Frankfurt’ta 180 ayrı milletten insanın yaşadığını 200 farklı dilin konuşulduğunu, nüfusun yüzde 54’lük bölümünün yabancı kökenlilerden oluştuğunu Türk toplumunun ise Frankfurt’un en kalabalık bir topluluğu olduğunu belirtti. Eskişehir’le bu zamana kadar yaptıkları etkinlikleri sıralarken Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den bahsederken “Yılmaz Abi” ifadesini kullanması büyük alkış aldı. Başbakanı Feldmann, konuşmasının devamında: “60 yıl önce Almanya’ya gelen Türk toplumu Almanya’nın kalkınmasında olduğu kadar sosyal ve kültürel alanlarda da büyük katkıları olmuştur. Eskişehir ile 2013 yılında başlayan kardeş şehir ilişkileri bugün Eskişehir Meydanı’nın açılışı ile de daha da sağlam zemine oturmuştur. Bu zamana kadar yaptığımız karşılıklı faaliyetlerimizi daha da ileri seviyelere getirmeyi arzulamaktayız. Frankfurt’ta bir meydana “Eskişehir Meydanı” isminin verilmesi Frankfurt’un bütün insanlara ve kültürlere açıklığının bir göstergesidir” dedi. Bornheim Neebstrasse – Heidestrasse ve Saaulburgstrasse üçgenindeki alana ‘Eskişehirplatz/Eskişehir Meydanı tabelasının asılma töreninde konuşan Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Eskişehir Meydanı’nın Türk iş göçünün 60. yıldönümüne denk gelmesinin ayrı bur önem taşıdığını belirterek, “Kardeş şehir ilişkileri ülkeler ve halklar arasındaki dostluk ve iletişimin geliştirilebilmesi açısında bizlere önemli fırsatlar sunmaktadır. Eskişehir Meydanı açılışı bu iki güzide şehir arasındaki dostluk ve kardeşliğin ne kadar sağlam temeller üzerine kurulduğunun bir ısbatıdır. Birbirlerine benzerlikleri bulunan her iki şehir sadece Eintracht Frankfurt ve Eskişehir Spor kulüplerinin forma renkleri ile Porsuk ve Main nehirlerinin şehirlerimizin kimliğine katkılarıyla değil; gençliğe, sanata, ve yeniliğe olan açıklıklarıyla da Eskişehir ve Frankfurt birbirlerine benzeyen iki şehirdir. Önümüzdeki dönemde karşılıklı temas ve ziyaretlerin yeniden başlamasıyla iki şehir arasındaki iletişimin daha da derinleşeceğine inancımız tamdır. Bunun ülkelerimiz arasındaki irtibatın geliştirilmesine de olumlu yansımalarının olacağından şüphe duymuyoruz. Eskişehir Meydanın bütün Frankfurtlulara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Frankfurt’un Bornheim semtinde bir meydana Eskişehir Meydanı adının verilmesiyle ilgili törene katılamayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Meydanı’nın açılışına gönderdiğini mesajı okundu. Frankfurt Belediye Meclisi’nin şehirde bir meydana Eskişehir Meydanı adının verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Yılmaz Büyükerşen mesajında, “Kardeş şehir projelerinin dostluğu geliştireceğine toplumları ve kültürlerarası barışı güçlendireceğine inanan biriyim. Kardeşlik yakınlık demektir. Bağ oluşturan bir etkendir. Aidiyet duygusunu güçlendirir. Kardeş Kent Projeleri’nin, özellikle bu günlerde büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Bu yüzden Eskişehir ile Frankfurt arasında böyle bir dostluk köprüsü kurmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dostluk ilişkilerimizin iktisadi alanda da meyvesini vermesi büyük arzumuzdur. Eskişehir Meydanı kentlerimiz arasındaki dostluğumuzu pekiştirdiği gibi farklı kültürlerin birbirlerini iyi tanıması yönünde örnek bir köprü oluşturur. Meydanlar bulunduğu şehrin sesidir, soluğudur. Yani özgürlüğün sesi ve soluğudurlar. Aynı zamanda dostluğun ve kaynaşmanın de zeminidir. Açılışta bulunamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Sizlere Eskişehir halkının en samimi duygu ve düşüncelerini iletiyorum” mesajını gönderdi.

Frankfurt ile Eskişehir, 23 Nisan 2013 tarihinde belediye başkanları Peter Feldmann ve Yılmaz Büyükerşen’in Frankfurt’ta imzaladıkları protokol ile kardeş kent olmuştu. O tarihten itibaren iki kent arasındaki siyasi, kültürel ve sosyal ilişkilerle sportif faaliyetler yeni bir boyut kazanmıştı. Belediye başkanlarının da aralarında olduğu yetkililer birbirlerini sık sık ziyaret etmektedirler.