İşyerleri, eleman açığını nasıl kapatacak?

Son yıllarda Almanya’daki işverenlerin en büyük sıkıntısı, çalıştıracak nitelikli eleman bulamamak.

Bunun en büyük sebebi de Almanya’nın SOSYAL DEVLET (!) olması…
Sosyal devlet demek;
hastalık, sakatlık, yaşlılık, imkansızlık gibi nedenlerden dolayı çalışamayanlara, geçimini sağlamak için devletin vediği kira yardımı ve zaruri ihtiyaçlar için verilen para yardımı (Hartz IV) vermesi demektir. Fakat devlet bunu, bence hiç doğru kullanamıyor.

Gencecik ve sapasağlam insanlar Hartz IV yardımıyla geçinip, akşama kadar evde yatıyorlar. Topluma, üretime, ekonomiye hiçbir faydaları yok.
Çalışanlar ise bu açığı kapatmak için daha çok çalışmak ve mesai yapmak zorunda kalıyor. Fazla mesai yapınca devlete daha fazla vergi ödüyor.
Çok çalışıp, az kazanıyor.
Evde yatan bu sorumsuz (!) kişiler ise hiç emek harcamadan maaşlarını devletten alıyor.
Yani çalışanların vergisiyle bu paralar ödemiş oluyor.
Hiç çalışmayıp, az kazanıyorlar.

Market, restoran, sağlık sektörü, toplu taşımalar, fırın ve pastaneler, Hal’deki toptancılar vb. gibi birçok işveren yana döne ELEMAN ARIYOR ama bulamıyor.
Bulamaz tabi.
Yan gelip yatmaya, arada sırada kaçak çalışıp cepe ek para atmaya,  vergi ödememeye,  TV’lerdeki dizileri aksatmadan seyretmeye,  istediği zaman yatıp, istediği zaman kalkmaya alışmış olan insanlar, senin işyerinde 8-10 saat çalışır mı hiç!

Senden alacağı paranın, biraz eksiğini devletten  hiç çalışmadan alan kişi,
çalışır mı hiç!

Durum böyle olunca da gözler, Almanya’da “Nitelikli Eleman Göçü Yasası” adıyla 1 Mart 2020’de yürürlüğe giren yasaya çevrildi. Günden güne yaşlanan Alman toplumunun en büyük sorunu kalifiye eleman açığı olmaya devam ediyor.  Bu nedenle Alman devleti, ülke ekonomisinin güç kaybetmemesi için yurtdışından kalifiye eleman getirmek için bu yasayı çıkardı. Böylece “Nitelikli İşgücü Göçü Yasası” 1 Mart 2020’de Federal Meclis tarafından kanunlaştırılarak kabul edildi.

Yapılan istatistiklere göre Almanya, 2060 yılına kadar her yıl yurtdışından 260 bin kalifiye eleman getirecek. Bunlardan 146 bini Türkiye’nin de dahil olduğu, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan 28 ülkenin dışından gelmesi bekleniyor. Eğer bu iş göçü ve eleman açığı kapanmadığı takdirde yaşlanan ve tembelliğe alıştırılan kişiler sayesinde, ülke ekonomisi büyük zarara uğrayacak. Bunun için de kalifiye iş göçü şart.

 

Peki kimler, hangi işyerlerinde çalışabilecek?
Bu yasa kapsamında kalifiye eleman terimi genişletilerek, daha önce “Salt yüksek okul mezunları” tabiri yerine “2 senelik meslek okulunu bitirmiş kişiler” de eklenerek alan genişletildi. Almanya’nın yurtdışındaki meslek eğitimini tanıması suretiyle bundan böyle meslek eğitimi bitirmiş elemanlar da kalifiye eleman göçü yasasından faydalanarak Almanya’da çalışmak için oturma hakkı kazanabilecekler.

Ayrıca “kalifiye eleman alımı” daha önce sağlık gibi belli sektörleri kapsarken, şimdi “Her branş için geçerli” ibaresi eklendi.
Her yıl “Pozitif Liste”de yer alan meslek grupları bu kapsama alındı. Böylece, yurtdışından kalifiye eleman alımı artık her meslek dalı için mümkün olabilecek.

 

Marketler, restoranlar, hasta ve yaşlı bakım merkezleri (Pflegekraft) gibi birçok branşta eleman bulamayan işverenler, yeni yasal düzenlemelere göre açık olan pozisyonlara yurtdışından kalifiye eleman alabilecekler.

Fakat, öncelik bu şartları yerine getiren Almanya’dan bir elemanın olup olmadığının tespit edilme zorunluluğu var. Sırtını devlete dayayıp da çalışmak istemeyen bu kişilere baskı yapılmadığı sürece de yurtdışından eleman getirmek çok da zor olmayacak gibi görünüyor.

İşverenler kimi işe alabileceklerdir?
-Daha önce sadece yüksek okul mezunlarına tanınan iş aramak için geçerli 6 aya kadar sürebilen vize hakkı, bundan sonra meslek yüksek okulu mezunlarına, meslek eğitimi yapmak isteyenlere de tanınacak. İşyeri arayanlara geçici oturum hakkı verilebilecek.

-Hızlandırılmış eleman alımı, yeni yasa ile yurtdışı elemanlarını daha hızlı işe alma hakkı işverenin elinde olacak.

-Hızlandırılmış vize davasına başvuranlar, eyaletlerde kurulan yabancılar dairesine 411 Euro ödeyerek başvuru yapacaklar. Başvuruya ön onay verildiği taktirde Almanya’nın yurtdışı temsilciliği bilgilendirilecek ve 3 hafta içerisinde başvuru sahibi ile görüşme yapılacak. Görüşmelerden 1-3 hafta sonra da vizenin verilebilmesini sağlanabilecek.

Almanya’da yaşayıp da çalışmak istemeyen ve sırtını devlete dayamış bir sürü genç ve orta yaş insanlar evde yata dursun.
Almanya hükümeti de ülke dışından nitelikli işçi getirmek için uğraşa dursun.
Şimdi soruyorum:
Çalışmadan yatan bu kadar insan varken;
“İşyerleri, eleman açığını nasıl kapatacak?”

SON SÖZ:
Salla başı, al maaşı
dönemi olduğu sürece
Daha çoook ELEMAN aranır