KORONAYA GÖZDEN TESPİT

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni koronovirüs (Kovid-19) can almaya devam ediyor. Bilindiği gibi Çinli Göz doktoru Li Wenliang, bu virüsü tesbit edip dünyaya duyurmuştu. Bremen St. Joseph-Stift Hastanesi Göz Kliniği’nin Yönetici Başhekimi Dr. Murat Çil,yeni korona virüsünün gözde nasıl tesbit edildiğini, bulaşma riski ve önlemler üzerine gazetemize bilgi verdi.

 

Gülsüm Tan BREMEN

Bremen kentindeki St. Joseph-Stift Hastanesi Göz Kliniği’nde Yönetici Başhekim olarak görev yapan Dr. Murat Çil, öncelikle Covid-19’un hepimizin hayatını etkileyen çok bulaşıcı ve agresif bir virüs olduğunu altını çizerek, burda her birimizin dikkatli olmamız gerektiğini vurgularken, “Özellikle, artık Çin’de ölen doktorların çoğunun Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları ve göz doktorları olduğunu biliyoruz. Çin’deki çalışmalarda virüsün, gözyaşı sıvısında ve dolayısıyla gözde bulunduğu görülmüştür.Bu da hastanın yüz bölgesine yakın çalışan doktorlar için yetersiz korumayla yüzünde virüslü aerosol aldıklarından büyük sorun olmakta. Hastalarımızı, çalışanlarımızı ve kendimizi korumak için belirlenen hijyen standartlarına ve korunmaya çok dikkat etmek zorundayız.” Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsü (RKI) araştırmalarına göre incelenen her 63 hastadan üçünde COVID-19 vurgusuna raslandığını belirterek, “Hastaların genelde % 53 öksürük, % 42 ateş, % 23 burun akıntısı ve % 2 zatürre şikayetleriyle tedaviye geldiklerini belirterek, “Hastalarımıza, virüsün vücuda girmesi için en kolay yerler olan gözlerine, burnuna ve ağzına dokunmaktan kaçınmasını kesinlikle öneriyoruz. Unutmayalımki bilhassa gözlerimiz açık bir yara gibidir. Tedbiri elden bırakmayın. Önlemlerinizi alın” ifadesini kullandı.

Büyüklerimizi virüsten koruyalım
Diyabet, yüksek tansiyon, akciğer problemleri, kalp problemleri, kanser gibi hastalıklarından dolayı bağışıklık oranı düşük olan kişiler ve sigara içenlerin rizk guruplar içinde olduğunu hatırlatan Dr. Çil, “Bu hastalık rizkli gurupların yanısıra genelde ileri yaşlarda olan hastalarımızı olumsuz etkiliyor. Özellikle büyüklerimizi bu virüsten korumalıyız Çocuklar virüs kapmış olsada sağlıklı olabilirler, Ancak virüsü büyükanne ve büyükbabalarına bulaştırabilirler. Bu zor günlerde sosyal bağ çok önemlidir. Onları Skype veya Whatsapp üzerinden video görüşmeleriyle buluşturabiliriz.” Dedi.

Fiziksel mesafeye dikkat!
Tedavisi yapılan COVID-19 hastaların gözlerde bir eser bıraktığına yönelik henüz bir bulguya rastlanmadığını belirten Dr. Çil, Amansız virüsten en etkin nasıl korunabileceğimiz konusunda şu tavsiyelerde bulundu: “Kendinizi ve diğer insanları korumak için belirli kurallara uymak zorunludur. Öksürük ve hapşırma kurallarını, iyi el hijyenini ve en az 1,5 metre olan fiziksel mesafeye çok dikkat etmeliyiz. Kültürümüzde olan sarılmalar ve öpücüklerden de kaçınılmalıdır. Genel olarak, solunum semptomları olan insanlar evde kalmalıdır. Kendisinde hastalık belirtileri olanlar, sağlık durumları hakkında daha fazla tıbbi açıklama için önce aile doktorunu aramalılar. Normal çalışma saatleri dışında ise Bremen’de Yasal Sağlık Sigortası Hekimleri Derneği (KVHB) tıbbi çağrı servisine (telefon 116 117).başvurabilirler. Ayrıca salgın konusunda aktüel bilgiyi Bremen sağlık bakanlığı sayfasından (https://www.gesundheitsamt.bremen.de/ ) alabilir.

Hijyen kuralları önemli
Yeni tanışmalarda virüs bulaşma veya virüsün yayılma riskinin büyük olduğunu belirten Dr. Çil, bu nedenle 23 Mart 2020’den beri temas konusunda geniş bir yasaklar konulduğunu belirtirken enfeksiyon riskinin önemli ölçüde nasıl azalabileceği konusunda “Sosyal ve fiziksel mesafenizi koruyun, Mümkünse, alışveriş yaparken bile başka insanlarla mesafenizin iki metre olmasına özen gösterin. Doğrudan konuşmalarda kaba görünse bile, kafanızı diğer tarafa doğru çevirin. Ellerinizi ağız, göz ve burundan uzak tutun. Dirseğin kıvrımlı ya da tek kullanımlık mendillere öksürün. Ellerinizi 20 saniye sabunla iyice yıkayın. Sabun ve deterjanlar virüs zarfına zarar verir, Soğuk suda bile patojen inaktive edilir. Çok sıcak suyun hiçbir avantajı yoktur ve cilde zarar verir. Yıkamalar, eve geldikten hemen sonra, yiyecekle temas etmeden önce, yemekten önce, tuvalete gittikten sonra.önerildiği gibi dikkatlice yapılmalıdır. Seyahat ve toplu taşıma araçlarından kaçının, Smartphone Akıllı telefonunuzu temiz tutun. Ayrıca, solunum maskesi kullanmak da koronavirüsün daha yavaş yayılmasına yardımcı olabilir.” diye önerilerde bulundu.

Gerekmedikçe dışarı çıkmayın.
Gazetemize zaman zaman göz sağlığı konusunda bilgi geren Dr. Çil, Bremen’deki aktüel durum üzerine “Her gün yeni bir gündür. Maalesef durumun değerlendirilmesi günlük yapılabiliyor. Bremen’de şu anda hastanelerde 422 kanıtlanmış vaka var. 10 kişi ise hayatını kaybetmiş durumda (7 Nisan 2020). Yeni vaka dalgasının henüz bitmediğini varsayıyoruz. Bremen’deki tüm hastaneler. planladıkları operasyonlarını ertelemiş ve bu salgına odaklanmış durumdalar. Doktor ve hemşireler gibi tüm sağlık güçleri Covid-19 hastalarının tedavisi üzerinde yoğunlaşmışlardır. Kendinizi,yakınlarınızı ve sağlıkçıları korumak için kurallara uymalısınız. Gerekmedikçe dışarı çıkmayın. Biz sizler için hastanedeyiz. Sizde bizim için evde Kalın.” Dedi.

Resim altları
Virüs01:
Göz doktoru Murat Çil, yeni korona virüsün gözde olan etkilerini anlatırken belirlenen kurallara uyulması çağrısında bulundu.
Virüs02:
Bremen St. Joseph-Stift Hastanesi Göz Kliniği Yönetici Başhekim Dr. Murat Çil, ekibiyle “Biz sizler için hastanedeyiz. Sizde bizim için evde Kalın” yazılı pankartlarıyla dikkat çektiler.
Virüs03:
Göz doktoru Murat Çil, daha öncede gazetemize göz sağlığı konusunda bilgi vermişti.