ÖNCE SAĞLIK

Almanların dediği gibi “Darm Gesund Mensch Gesund!” yani “Sağlıklı Bağırsak Sağlıklı İnsan” demektir.

Değerli okuyucularım,
bu yazımda sizlerle bağırsak sağlığı ile ilgili önemli bilgiler vermeye çalışacağım ve bu bilgileri sizlerle dilimin döndüğünce paylaşacağım. Bilhassa Ramazan ayına da girmemiz münasebetiyle bu konu sizi ilgilendireceğine inanarak kaleme aldım.

Genellikle, bağırsak sağlığımız çok fazla dikkatimizi çekmez, fakat düzgün ve dengeli çalışamayan bağırsaklar vücut için toksin kaynağı haline gelir ve aldığınız gıdaların besin değerlerini özümseyememeye başlar. Bazı önemli probiyotik besinleri kullanarak bağırsak fonksiyonunu nasıl düzenleyeceğinizi ve florayı doğal yoldan nasıl iyileştireceğinizi anlatacağız.

SİNDİRİM SİSTEMİ
Senin Bağırsağın ve içindeki Flora (Mikrobiom) sağlığın kaynağı.
Yemekten sonra kendinizi afiyetle doymuş ve rahat, karnın şişmemiş, yorgunluk vermemiş , yanma asit geğirmesiz  mı hissediyorsun?  Yoksa tam tersi olarak karnın şişmiş, yemekten sonra yorulmuş ve bunun akabinde de uzanıp yatmak hissi mi oluşuyor?
Sindirim sistemi bütün gerekli asit enzim hormonlarını sindirim için salgıladıysa, bağırsak florası orantılı dengede ise her şey yolundadır demektir.

Alman Atasözü der ki “Der Tod sitzt im Darm-Ölüm bağırsakta oturur” Senin bağırsağın ve içindeki disflora bütün hastalıkların temel kaynağıdır. Günümüzde yanlış (Modern) beslenme buğday, şeker ve sentetik kimyasallar bazlı hazır gıdalar, vitamin ve minerallerden fakirleştirilmiş sebze ve meyveler bu gıdaların tümü maalesef vücudunuzdaki mide ve bağırsak sağlınızı tamamen bozmuş durumda.

GIDA ALERJİSİ
Uygulama (Praxis) ölçümlerinde insanların büyük bölümünde gıda alerjisi yatkınlığı, çeşitli intoleranslar (Gluten, Süt şekeri ve histamin gibi) Leaky Gut Syndrom diye adlandırdığımız, elek bağırsak. Disbioze olmuş bağırsak florası ve de daha enterasanı hasta eden, klebsiella  keime, Candida mantarı, helicobacter bağırsak sisteminde etkinlik kazanmış durumda. Besin alerjisi bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıtın verilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Yemek yedikten sonra, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, karın ağrısı şikayetleri yaşıyorsanız besin alerjisi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bütün bu disbiozis kaymalar bütün hastalık ve hatta kanserin temel kaynağıdır.

DOĞAL TEDAVİ ŞART
Durum böyle olunca fizik bedenimizin sağlıklı kalabilmesi için olmazsa olmazı omega asitleri, mineraller, vitaminler yoksun kalıyor. Bedenimiz uzun vadede regülasyon mekanizmalarını işletemiyor. Böylelikle de bütün kronik hastalıklara maruz kalıyor. Kişinin subyektif olarak hissettiği ağrıları ve alerjileri ile sigorta doktorlarına yıllarca gidip duruyorlar. En sonunda Psychosomatik (Kendi suçun) deyip psikologa yönlendiriliyorsunuz. Oysaki çözüm bağırsağınızı tekrar sağlıklı duruma getirmek. Hekimin gayesi, bütün sindirim sistemini, mide, karaciğer, safra ve pankreas sinergi içerisinde uyumlu hale getirmek olmalı.
Geçen yazımda da bigilendirdiğim gibi kişi uzun zaman asit durduruculara maruz bırakılmışsa, kronik olarak mide hassasiyeti komşu organlarıda (Diyafram) karın kasları ikiye ayrılmaya başlar.
Değerli okuyucularım bu bağlamda insaları ağrı ve alerjileri için ağrı kesici, antihistaminika, antibiotka, kortizonla subjektif şikayetlerini bastırmaya çalışmak değil, temelinde yatan  sebeplerini doğru tedavilerle ortadan kaldırarak ve doğru beslenme bilinci artırmak ve eksik olan esensiyel mineral ve vitaminleri tamamlamak.

BAĞIRSAK HASTALIKLARI
Şimdi birdaha bakalım hasta bağırsaktan kaynaklanan hastalıklar hangileri?
Silent Inflammatıon (kanda kronik iltihaplanma) bağışıklık sistemi zayıflaması. Göz kuruluğu, Kalb ritim bozukluğu, Kalp krizi, felç geçirme riski, hassas mide, Reflux/mide yanması, yemek borusu iltihabı, karın şişkinliği, kronik kabızlık, kronik İshal, kronik Sinüzit, Saman veya bahar nezlesi (Heuschnupfen), Yiyecek intoleransları; Laktoz, Meyve Şekeri (Fruktoze), Glüten (Çölyak Hastalığı), Elma, Fındık duyarlığı. Şeker hastalığı (Diabet tip II), Kronik Pankreas iltihabı, Karaciğer yağlanması, Karaciğer fonksiyon bozuklukları, Romatizma, Otoimmun hastalıklar (Hashimoto ve multiple skleroze), Böbrek ve idrar yolları iltihabı, Beyin foksiyon bozuklukları (Unutkanlık yada öğrenme zorluğu), kronik yorgunluk, Depresyon, Burnout sendromunu, örneğin yorgunluk, aşırı zorlanma, isteksizlik ve bedensel şikayetlerle birlikte görülen bir tükenmişlik hali olarak tanımlar. Sinir ağrıları, Migren, Kaslarda eklemlerde kronik ağrılar, kronik ekzemalar, Astma, Bronşit, Diş eti kanamalrı, Karies, Paradonditis, Ağrılı kadın hastalıkları (Endometrioze veya Adet bozukluğu), Kadında ve erkek de kısırlık problemi gibi hastalıklar başı çekmektedir.

Burda gerçek olarak görüyoruzki, ne yersek bizim midemiz ve bağırsaklarımız onun algılar. Benim size tavsiyem. Bu gibi hastalıkları önlemek için besin gıdalarını alırken mutlaka BİO veya Demeter gibi gıdaları seçmeye yönelin. Adım başı olan Fast-Food’dan yani hazır yiyeceklerden uzak durun ve bilhassa ucuz yiyeceklerden kaçınalım.

Sağlılklı bir yaşam için önerilerimize dikkat edin, saygılarımla.

Kalın sağlıcakla.

Yaşar Kes
Doğal Tedaviler Hekimi

Sağlıklı bir yaşam için hizmetinizdeyiz
Naturheilpraxis Kes
Bahnhofstr. 8
70372 Stuttgart-Bad Canstatt
Tel.: 0711-65520995
Cep.: 0152-3705907