Tatil-Sağlık-Rehberi

AOK Hessen Etnik Pazarlama Müdürü Necati Suözer tatile gidecekleri ‘sağlık’ konusunda bilgilendirdi.

 

Sizlerde taktir edersiniz ki yılın en güzel günleri, tatilde olduğumuz günlerdir. Fakat bu zaman diliminde bazen istenmedik durumlarda olabiliyor, yani hastalanmak, bir kaza neticesinde doktora veya hastaneye gibi durumlar meydana gelebiliyor, bende size Türkiye’de bir yol gösterici olarak ekteki Tatil-Sağlık-Rehberini hazırladım.
Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer sosyal güvenlik anlaşmalı ülkelerinde ne tür sağlık hizmetlerinden yararlanabilirim?
Hak ve hukuk boyutunda bizim anlağımız dilde ki karşılığı şu şekilde belirtilmiştir; geciktirilemez, tehiri mümkün olmayan tedaviler ve acil durum hizmetleri olarak belirtilmiştir.
Eğer Türkiye’ye kara yolu ile gidiyorsam nelere dikkat etmek zorundayım?
Türkiye güzergahında bulunan bütün ülkeler ile ya Avrupa birliği veyahut ikili anlaşma üzerinden sağlık yardımı alabilme imkanınız vardır.
Avrupa Sağlık Sigorta Kartı 27 tane Avrupa Birliği ülkelerinde ve Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat Avrupa Sağlık Sigorta Kartı’nı kabul eden Norveç, Lihtenştayn (Lichtenstein), İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’da geçmektedir.

Türkiye için Sağlık yardım belgesinin adı nedir? Nereden tedarik edebilirim?
Sağlık yardım belgesinin adı T/A 11 ( Geçici ikamet sırasında, sağlık yardımlarının talep belgesi) dir. Bu belgeyi Hastalık sigortası kurumlarından tedarik edebilirsiniz.

T/A 11 Belgesi üzerinden direk hizmet alabilir miyim?
Hayır o belge üzerinden hizmet alabilme imkanınız yoktur. Türkiye’deki anlaşmalı sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alabilmek için elinizde bulunan belgeyi yakınınızdaki en yakın SGK’ya (Sosyal.Güvenlik Kurumu) ulaştırmak zorundasınız. T/A 11 belgesi SGK tarafından kayıt altına alındıktan sonra ve size verilecek 10 haneli YUPASS numarası yani Yurtdışı Provizyon Aktivayon ve Sağlık sistem üzerinden kayıtınız gerçekleştirildikten sonra hizmet alabilirsiniz. 10 haneli Yupass.numarsı üzerinden artık siz Türkiye’ deki anlaşmalı bütün sağlık kurum ve kurúluşlarından acil sağlık hizmeti alabilme hakkına sahip olursunuz.
Hizmet alım işlevinde hangi tür evrakları ibraz etme mecburiyeti vardır?

Hizmet alım işlevi nüfus cüzdanı veya pasaportun yanında YUPASS numarası üzerinden gerçekleştirilir.
Türkiye’de hizmet veren kurum ve kuruluşları nasıl bulabilirim?

İlk adres Sosyal Güvenlik Kurumu
ikinci adres hizmet veren kurum veya kuruluş
ve üçüncüsü ise http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet sayfası üzerinden kendiniz ile ilgili kurumu seçebilirsiniz.

Yurtdışı için ekstra sağlık sigortası yaptırmak gerekli midir?
Evet şuan da olmazsa olmazlardan olan bir sigorta türüdür. Bu vesile ile Almanya dışındaki ülkelere de ödemiş olduğunuz; katkı paylarından, ekstra sağlık masraflarından bu vesile ile kurtulmuş olursunuz. En önemlisi ilgili ülkeden uçak ile Almanya’ya geri getirilebilme imkanına sahip olursunuz.

Yurtdışı için ekstra sağlık sigortası yaptırmadan yola çıkmayınız!
Soru ve cevap:
Vatandaşımız yurt dışı sigortalısı. Hastaneye her gittiğinde her işlem yaptırmak için 5 lira ödüyor. Bu durumdan şikayetçi. Tahlil için bile ödüyor. 6 yaşındaki çocuğum için de ödüyorum ama normalde 18 yaşın altındakilere devlet bakıyor. Bize neden bakmıyor. Dişçiye gittiğinde 4-5 defa gitmesi gerekiyor ve her işlem için para ödüyor. Bunu şikayet ediyor.

İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmalar çerçevesindeki yurt dışı sigortalıların tedavisinde TC vatandaşları için belirlenen kurallar çerçevesinde işlem görürler. Hastanın kendisinden katılım payı kesilmekte olup durum mevzuata uygundur. Diğer yandan diş le ilgili olarak her hastaneye gidişinde aynı tedavi için katılım payı kesilmemesi gerekmekte olup bulunduğu ildeki SGK’ya müracaatı önerilmelidir. 18 yaş altı çocukların tedavisi ise Türk vatandaşları için geçerli olup tedavileri kurumca sağlanmaktadır.