Kâmil Yılmaz
BAD DÜRKHEİM – Eylül 2010 tarihinden beri faaliyetlerini sürdüren Rheinland-Pfalz Türk-Alman İşverenler Derneği (TDU-Pfalz), üyelerini Ramazan ayı öncesi son kahvaltı programında buluşturdu. Ludwigshafen yakınlarındaki Bad Dürkheim Kurpark Oteli’nde gerçekleşen kahvaltı programına Rheinland-Pfalz Ekonomi Bakanlığı İnovasyon Daire Başkanı Dr. Joe Weingarten de katıldı. Yaklaşık 100 kişinin davete iştirak ettiği etkinliğin sunumunu TDU-Pfalz Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Duman yaptı. Kahvaltı sonrası açılış konuşmasını yapan TDU-Pfalz İşverenler Derneği Başkanı Ender Önder, konuşmasında derneğin son dönemde yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Önder, Rheinland-Pfalz eyaletinde gerçekleştirilen eyalet seçimlerinden bir hafta önce dönemin Ekonomi Bakanı Eveline Lemke ve Türkiye’nin Mainz Başkonsolosu Arif Eser Torun’un da katıldığı bir kahvaltı programı gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.
HERŞEY ÜYELER İÇİN
TDU-Pfalz Başkanı, ayrıca geçtiğimiz ay, Almanya’nın en önemli otomobil devlerinden Opel Adam AG ile üyelerine yüzde 35’e varan indirim imkânı sunan bir anlaşma imzaladıklarını kaydetti. Bunun yanı sıra birçok işletme ile dernek üyelerinin indirimli tarifelerden yararlanabilecekleri anlaşmalara imza attıklarını da hatırlatan TDU-Pfalz Başkanı, derneğe üye olanların bu avantajlardan yararlanabileceklerine vurgu yaptı. Öte yandan geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptığı kısa tatil esnasında Eskişehir Valisi, Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarının yanı sıra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile görüşmeler yaptığını dile getiren Ender Önder, gelecekte birlikte projeler yapmak için anlaşmaya vardıklarını da ifade etti. Osmangazi Üniversitesi ile anlaşmalarının 4 hafta içinde imzalanacağını da kaydeden TDU-Pfalz Başkanı, bu anlaşma sonrası üniversitenin yurtdışındaki temsilcisi konumunda bir büro açılacağını da anlatan Önder, bu büroda üyelerin faydalanabileceği ortak projeler geliştireceklerini müjdeledi. Her üye için özel çözümler sunulacağını da belirten Ender Önder, işletmelerin dijitalleşme ve yeni teknolojilere en güzel şekilde hazırlanmaları için çalışmalar gerçekleştireceklerini kaydetti.
RAMAZAN’DA İFTAR PROGRAMI
Ramazan ayında TDU-Pfalz İşverenler Derneği olarak bir iftar programı vereceklerini de açıklayan dernek başkanı, 29 Haziran 2016 Çarşamba günü Ludwigshafen DİTİB Mevlana Camii’nde bu programın gerçekleştireceğini açıkladı. TDU-Pfalz Başkanı, programla ilgili davetiyelerin önümüzdeki günlerde postalanacağını da belirtti. İzin dönemi sonrası üyelerin kaynaşması için bir mangal partisi vermeyi planladıklarını da anlatan Ender Önder, muhtemelen Eylül ortası veya sonu bunun gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini de söyledi. Ekim ayı başında derneğin tüzüğü gereği yeni yönetim kurulu seçimimin hazırlıklarının başlayacağını ve Kasım ayı başlarında da yeni yöneticilerinin belirleneceği seçimin yapılacağı bilgisini de paylaşan Önder, tüzükteki şartlara uygun adayların yer aldığı güçlü bir yönetim ile derneğin çalışmalarını devam ettireceğine dikkat çekti.
IRKÇILIĞA VE IRKÇI SÖYLEMLERE KARŞIYIZ
Konuşmasının ikinci bölümünde son aylarda Türklere ve Müslümanlara yönelik ırkçı girişim ve söylemler ile rencide edildiğini dile getiren TDU-Pfalz Başkanı, Alman Milli Takım oyuncusu Türk kökenli Mesut Özil ve diğer bir yabancı kökenli milli futbolcunun aşağılandığı hatta hakarete maruz kaldığına dikkat çekti. TDU-Pfalz Başkanı, “Bu tür ırkçı eylem ve söylemler bizleri rahatsız ediyor. Avrupa ve Almanya’da bizleri korkutan sesler tekrar geri gelmiştir. Tekrar görmek istemediğimiz sahneler tekrarlanmaktadır. Sosyal medyada ve televizyonlarda ve basılı yayınlarda hak etmediğimiz ifadeler ve sözler yer almaktadır” dedi. Bunun yanı sıra son olarak Federal Mecliste onaylanan sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili yasa tasarısının onaylanmasının kendilerini derinden etkilediğini de vurgulayan Ender Önder, bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Türkiye tarihinin Alman iç politikasının müdahil olmasına Rheinland-Pfalz eyaletindeki Türk-Alman İşverenler Derneği olarak anlam veremiyoruz. Türk tarihi Almanya’da iç politikada malzeme olarak sorgulanması, üyelerimiz arasında bu ülkede istenilmediği manası çıkabilmektedir. Şayet bir Ermeni Soykırımı varsa bunu politikacıların değil tarihçilerin yargılaması gerekmektedir. Türk milleti kendi tarihinden utanacak veya saklayacağı bir şeyi yoktur” dedi. Konuşmasının son bölümünde Almanya ve diğer yandan Türkiye için her iki ülkenin birbirleri için vazgeçilmez önemli partner olduklarını da vurgulayan TDU-Pfalz Başkanı, “Politikacıların Federal Mecliste yaptıkları yanlış kararlardan dolayı bizim doğru çizgimizden şaşırtmasın. Birlikte azim ve güvenle tarihi ilişkilerimizi düzeltmeye çalışalım. Bugün birbirimize eskisinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız” şeklinde konuştu İdrak ettiğimiz Ramazan ayının TDU-Pfalz İşverenler Derneği üyelerine hayırlara vesile olmasını da dileyen dernek başkanı Ender Önder, davete icabet edenlere de teşekkür etti.
TÜRKLERİN EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK
Ardından kürsüye gelen Rheinland-Pfalz Ekonomi Bakanlığı İnovasyon Daire Başkanı Dr. Joe Weingarten ise, Rheinland-Pfalz eyaleti ekonomisinin dünya çapında etkili ekonomiler arasında yer aldığına dikkat çekti. Bu eyalette üretilenlerin yüzde 56’sının dış ülkelere ihraç edildiğine dikkat çeken Weingarten, elde edilen bu başarıda Türk kökenli işletmelerin de büyük payı olduğunu vurguladı. 4 Milyon nüfusu bulunan eyalette 200 bin işletmeci ve girişimci olduğunu da kaydeden Ekonomi Bakanlığı İnovasyon Daire Başkanı, gayri safi yurtiçi hasılanın da yıllık 148 Milyar Dolar olduğunu ve bunun dünyada ne denli güçlü bir ekonomik yapıya sahip olan eyalet anlamına geldiğini belirtti. Eyaletin dünyadaki politik gelişmeler ile çok yakın bağlantısı olduğunu da vurgulayan Dr. Weingarten, ekonomik konjonktürlerin önemli rol oynadığına dikkat çekti.