Tebrikler Şeyda Baran

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen ” 1. Legal Tech Hackathon ” hukuki alanda kodlama ve bilgisayar programı üretme yarışmasında Mannheim’ı temsil eden Türk öğrenci Şeyda Baran ikinci oldu.

Metinbey KARACA –
MÜNIH- Münih kentinde düzenlenen Hukuki alanda kodlama ve bilgisayar programı üretme Proje yarışmasında Mannheim kentinden katılan Türk öğrenci Şeyda Baran ikinci oldu. Münih Üniversitesi Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) ve Hukuk Fakultesi (RIZ) tarafından bu yıl ilki düzenlenen ”1. Legal Tech Hackathon” Hukuki alanda kodlama ve bilgisayar programı üretme Proje yarışmasında Mannheim Hukuk Fakultesi son sınıf öğrencisi Şeyda Baran katıldı. Toplam 6 ekip, 30 öğrencinin proje ile katıldığı yarışmada, Şeyda Baran’ın projesi ikinci oldu. Baran projesini “Open Decision – Açık karar” Bayern Adalet Bakanı ve görevlilerine sunma hakkını kazandı. Dijitial ortamda proje adalet bakanına ve bakanlığın uzmanlarına tanıtıldı. Bavyera Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı’nın maddi ve manevi desteklediği yarışmada, Baran ikincilik ve para ödülünü Bavyera Eyalet Adalet Bakanı Georg Eisenreich’den aldı. Akbaş Hukuk Bürosunda staj’a başlayan Şeyda Baran, Almanya’nın sayılı üniversitelerinden olan Ludwig-Maximilians Hukuk Fakultesinden böyle bir ödül aldığı için çok mutlu olduğunu belirterek, insanlık ve hukuk adına yararlı işler yapmak için bilimsel çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Şeyda Baran, projesinin yarışma boyunca katılımcılar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. 2 gün süren programı, Münih Üniversitesi’nde yapılan sanal ödül töreni ile sona erdi. Ludwig-Maximilians-Universität , LMU, TU Münih ve TUM CDPS Hukuk Bilişim Merkezi, hukukun uygulanmasında sayısallaştırma için tutkuyla yenilikçi çözümler geliştiren öğrenci ekiplerini destekliyor – Bavyera Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ve Adalet Bakanı Georg Eisenreich büyük ilgi göstererek maddi ve manevi destek veriyor. Adalet Bakanı Georg Eisenreich, Yaşamın ”Hukuk teknolojisi” adı altında tüm alanlarının artan dijitalleşmesi, tamamen yeni yasal zorluklara yol açmaktadır. Hukuk sistemi sadece teknik gelişmeleri hesaba katmakla kalmıyor, teknolojiler halihazırda otomatik kanun yaptırımını mümkün kılıyor. Hukuk hizmetlerinin sayısallaştırma ve otomasyon yoluyla dönüşümü “Hukuk Teknolojisi” terimi ile tanımlanmaktadır. Yasal teknoloji ürünleri, yasal pazarın gelişimini giderek daha fazla belirlemektedir. Bu alanlarda araştırma ve geliştirme yoğunlaşmaktadır.
Bir “hackathon”, öğrencilere bu çalışmayı pratik bir şekilde tanıtma fırsatı sunuyor. Belirli hukuki uygulamalarının çok kısa bir süre içerisinde küçük gruplar halinde programlandığı disiplinler arası ekipler arası bir yarışmadır. Bu heyecan verici yaklaşımla ilgili olarak, Adalet Bakanı Georg Eisenreich etkinliğe önceden büyük ilgi gösterdi ve açılış konuşmasında şunları vurguladı:
“LMU ve TU hackathon’u harika bir fikir. LegalTech’te hala yararlanılmakta olan çok fazla potansiyel var. İnsanlar finansal hizmetler, idari ve hukuki hizmetler veya hukuka erişim alanında uygun, basit ve ucuz çözümler istiyor. ” Üniversite Dekanı Prof. Dr. Dirk Heckmann da girişimden memnun kaldı: “Pandemide özellikle ihtiyacımız olan şey yenilikler ve takım ruhu. Hackathon her ikisini de sunuyor.”
30’dan fazla katılımcının bulunduğu altı ekip, sadece iki gün içinde çok çeşitli görevler için çok sayıda tutkuyla deneyimli danışmanların eşliğinde yenilikçi çözümler geliştirdi.