TÖDer’de eski yönetim yenilendi

Hamburg’da Olağan Genel Kurul yapan Hamburg Türk Öğretmenler Derneği, yapılan seçim sonunda eski yönetimi tam kadro yeniden göreve getirdi.

Nebahat Uzun
HAMBURG- Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDer), Divan Kurulunu Nihat Ercan, Zeki Şahin ve Nihal Haytaoğlu’nun oluşturduğu Olağan Genel Kurulla yeni yönetimini seçti. Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH) salonunda gerçekleştirilen seçimlerin sonucunda Bilge Yörenç Başkan, Pınar Dallı Başkan Yardımcısı, Timuçin Çiker Sayman, Ayhan İlhan ve Mehmet Çiğdem Asil Üye seçilerek yeniden yönetimde görev aldılar. Lütfi Arslan ve Günseli Camlı Yedek Üye olurken Denetleme Kurulu Abide Dallı, Billur Shirazi, Gülseren Doğaner-Durmaz ve Zeki Şahin’den oluştu. Yeni yönetim olarak ağırlık vermek istedikleri konulara değinen Yörenç, “Geçtiğimiz Kasım ayında Hamburg Eyalet Meclisi, köken dili derslerinin genişletilmesi kararı aldı. Bu, çok dillilik için çok önemli ve yerinde bir karardır. Şu an Hamburg’ da 24 ilkokulda, 14 orta ve lise eğitimi veren okullarda Türkçe dersleri verilmektedir. Senatodaki dört partinin oy birliği ile aldığı karar doğrultusunda, Ağustos 2018 tarihinden itibaren şimdiye kadar Türkçe dersleri bulunmayan 17 okulda Türkçenin branş dersi olarak verilecek olması bizleri çok sevindirdi” dedi.

TÜRKÇENİN YAYGINLAŞMASI İÇİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNE İHTİYAÇ VAR
Türkçenin yaygınlaşması için yerel Türkçe öğretmene ihtiyaç duyulacağının altını çizen Yörenç, “Bu bağlamda Hamburg Üniversitesinde dondurulan Türkçe Öğretmenlik bölümünün tekrar eğitime açılmasını gündeme getirip, Schleswig Holstein Eyaleti ile birlikte bir kuzey birliği oluşturulmasını ve Hamburg Üniversitesinde bu iki eyalet için Türkçe öğretmenleri yetiştirilmesini talep edeceğiz” şeklinde konuştu. Yörenç, “Bu olumlu gelişme esnasında, velilerimiz de kendi okullarında Türkçe Dersleri verilmiyorsa, imza toplayıp okul müdürü aracılığı ile bu taleplerini eğitim senatörlüğüne bildirmelidirler. Bu konuda kendilerine her zaman destek olabiliriz. Çok dilliliğin güçlendirilmesi, Hamburg’un dil destek konseptinin bir parçası olduğundan, Türkçe ders talepleri göz ardı edilemez” dedi. TÖDer’in yeni yönetimi, yeni görev dönemlerinde amaçlarının eğitim konusunda Hamburg’da faaliyet gösteren diğer sivil toplum örgütleri ile daha aktif bir çalışma yapmak olduğunu da belirttiler.