‘TÜRKÇE’mize sahip çıkmalıyız

MUSTAFA KARAMAN
ESSLİNGEN- Kısa adı TOABEND olan Türk Okul Aile Birliği Esslingen/Nürtingen Derneği tarafından bölge öğretmenlerine ve Okul Aile Birliği başkanları ile velilere yönelik kahvaltı programı düzenledi. Kahvaltılı toplantıya Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Ümit Kaptı, Bölge Koordinatör öğretmeni Nihat Temel, bölge öğretmenleri, birlik başkanları ve çok sayıda veli katıldı. Esslingen Katharinnenschule okulunun kantininde her yıl geleneksel halde düzenlenen kahvaltıda salon doluydu. Amacı Türkiye’den yeni gelen öğretmenlere ve eğitim ailesine katılan yeni velilere, dernek tanıtımı olan kahvaltıda, geçmişte yapılan organizasyon ve projelerin dışında, yeni eğitim/öğretim yılında yapılmak istenen projeler tanıtılırken ayrıca katılımcıların da görüşleri alındı.

TÜRKÇENİN ÖNEMİ
Kahvaltı sonrası açılış konuşmasını yapan TOABEN Derneği Başkanı Güven Toymaz yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek ortak amaçlar için bir araya gelen, başta Eğitim Ataşesi Dr. Ümit Kaptı olmak üzere tüm katılımcılara işbirliğinden ve verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Yapılan projeleri ve yeni dönemdeki proje ve beklentilerini Power Point gösterimle anlatan Başkan Güven Toymaz, Türkçe derslerinin öneminin ve saygınlığının kazanılması için yapılması gerekenleri dil ve kültür çalışmalarının birlikte yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Toymaz sunumunda “Bir çocuğun var olabilmesi ve hayatını sürdürebilmesi için annenin önemi neyse, toplumların da var olabilmeleri için anadillerine ve kültürlerine çok iyi sahip olmaları gerekmektedir. Ancak o zaman bulunduğunuz toplum içinde saygınlık kazanırsınız. Varlığınızı karşınızdakine hissettirebilirsiniz. Aksi takdirde bir hiç olarak kalırsınız“ dedi. Öte yandan Almanya’da yaşayan her beş kişiden birinin göçmen kökenli olduğu düşünülmesi halinde Çince ve Rusça’nın Alman eğitim sisteminin içine dahil edildiği bir coğrafyada Türkçe anadilinin, Almanya’da yaşayan Türk ve Türk kökenli insanın ihtiyacı olduğunu ve hak ettiği değeri görmediğini düşünmekte olunması gerektiğine vurgu yapan Başkan Toymaz, “Sadece Türkçe derslerinin müfredata alınması ile konunun halledilemeyeceği gibi, edebiyat, kültür folklor, müzik gibi tamamlayıcı dersleri de Türkçe sunmak gerekmektedir“ şeklinde tedirginliğini belirtti.

ÇOCUK DERGİSİ VE YENİ APP
Sunum sonunda bir konuşma yapan Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Ümit Kaptı, Esslingen/Nürtingen bölgesinde yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca dernek, öğretmen çalışmalarındaki işbirliğinden, harmoni ve verimlilikten bahsetti. Eğitim Ataşeliğinin hazırladığı iki önemli projenin altını çizen Ataşe Kaptı, “Ataşeliğin hazırladığı ve App Store’dan indirebileceğiniz uygulama ile Türkçe ve Türk Kültürü derslerine kayıt yaptırmanın şimdi çok daha kolay olduğunu söyledi. Bu online uygulama sayesinde 4500 ailenin zahmetsiz kayıt yaptırdığını ve arada çıkabilecek aksiliklerin ortadan kalktığı söyledi. Ayrıca Dr. Kaptı konuşmasında yine yeni uygulamaya konan ‘Çocuklarımız’ isimli online çocuk dergisinin uzun bir uğraş ve çalışmadan sonra deneme yayınlarına başladığını, aylık derginin aynı zaman da sesli olarak da dinlenebileceğini vurguladı. Ataşe konuşmasında Stuttgart Başkonsolosluğunun ve Eğitim Ataşeliğinin kapılarının, bölge insanına açık olduğunu, özellikle eğitim konularında çok hassas olduklarının altını çizdi. Bölge Koordinatörü Nihat Temel, yeni dönemde tüm öğretmenlerimizin Türkçe ve Türk Kültürü Derslerinin her bölgede sayılarının arttırılması için yoğun çaba gösterdiklerinin belirterek bu konuda mutlaka Türkçe ve Türk Kültürü Derslerini okul idarelerinden talep etmesi gerektiğini söyledi.