Yıldız’dan yeni kabineye “göçmen kökenli senatör” tepkisi Hamburg’da yeni kurulan SPD-yeşiller koalisyon hükümetinin kabinesinde bir tane bile göçmen kökenli senatör olmamasını eleştiren Hamburg Sol Parti Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, “Sembolik de olsa kabinede bir göçmen kökenliye yer verilmesi, ırkçılara tokat gibi mesaj olurdu” dedi.
Nebahat Uzun
HAMBURG- Hamburg’da 23 Şubat 2020 tarihinde yapılan eyalet seçimlerinden 3,5 ay sonra nihayet kurulan koalisyon hükümetinin kabinesinde hiçbir göçmen kökenliye görev verilmemesi tepkilere neden oldu. Muhalefet Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, 517 bin göçmen kökenli insanın yaşadığı Hamburg’da, bir tane bile göçmen kökenli senatör ve üst düzey yetkili olmamasının utanç verici olduğunu söyledi. Hamburg nüfusunun üçte birini göçmenlerin oluşturduğunu hatırlatan Yıldız, “60 yıldır burada yaşıyoruz ama eşit hak ve fırsatların konusunda 3 adım ileriye gidemedik. Seçimler yaklaşınca partiler göçmen derneklerine giderek oy topluyor, oy toplamak için listelerinde göçmen kökenlileri aday gösteriyorlar. Ama kabinede veya yüksek düzey görevlerde göçmen kökenlilere hiçbir olanak sunmuyorlar. Bu kadar insan içinde bu görevlere layık bir tek insan yok mu?” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Bir yandan ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadeleden bahsedilirken öte yandan böyle ayrımcılıklar yapıldığını hatırlatan Yıldız, “Göçmen kökenliye kabinede veya üst düzeyde görev verilmiş olsaydı bu, ortak yaşam için çok güzel bir mesaj, ırkçılara da tokat gibi bir cevap olacaktı. Irkçılık ve ayrımcılıkla etkin mücadele etmek istiyorsak bunu her yönüyle yapmalıyız. Maalesef koalisyon ortakları SPD ve Yeşiller cesaret gösterip senatörlüğe, senatör yardımcılığına bile bir tek göçmen aday sunmadılar. Bu da onların göçmenler konusundaki samimiyetsizliklerinin göstergesidir” dedi.
GÖÇMENLER ARASINDA HİÇ Mİ VASIFLI YOK?
Yıldız, “Bırakın aday göstermeyi, koalisyon görüşmelerinde bile bir tek göçmen kökenli yer almadı. Halbuki 517 bin vatandaşın sorunlarını, taleplerini dinleyip anlayabilmek için, en azından koalisyon görüşmelerinde göçmen siyasetçiler dahil edilebilirdi. Bu kadar kişi arasında hiç mi vasıflı insan yok? Bu, göçmenlere hakarettir. Fakat bu partilerdeki göçmen kökenli vekillerde de bu yönde daha azimli ve istekli şekilde göreve talip olup bu yönde partilerine baskı yapabilirlerdi” şeklinde konuştu. Koalisyon sözleşmesi içeriğini de eleştiren Yıldız, “Sözleşmeye baktığımızda önceki sözleşmeden fazla bir farkı olmadığını, özellikle göçmenlere yönelik herhangi bir yenilik ya da iyileştirme olmadığını net görebiliyoruz. Göçmen kurum ve kuruluşlara maddi destek yönünde hiç bir şey yok. Sadece formalite yazılmış, altı boş başlıklar var. Göçmenlerin hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni bir şey yok. Zenginlerin eğlendiği at yarışlarının yapıldığı Horner Rennbahn için 30 milyon avro ayrılırken göçmenlerin ve halkın spor kulüplerine doğru dürüst bütçe ayrılmadı geçen dönemki bütçede kaldı. Devlet bütçesi zenginlere peşkeş çekiliyor” dedi.