Hamburg’da Yeni Beyazıt Camii’nde vatandaşlarla bir araya gelen Sosyal Hizmet Uzmanı Hasan Basri Arıcı, yetkili olmayan kişi ve kurumlar tarafından bilgilendirildikleri için mağduriyet yaşayan vatandaşların sayısının arttığına dikkat çekti.
Nebahat Uzun/Namık Kemal Alıcı
HAMBURG- Hamburg Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği, sosyal hizmet uzmanı Hasan Basri Arıcı, Yeni Beyazıt Camii’nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye ve Almanya’da emeklilik, Yurt dışı borçlanma yoluyla emeklilik konularında vatandaşlar bilgilendirdi. Cuma namazının ardından çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Arıcı, yetkili olmayan bazı kişi ve kurumlar tarafından yanlış bilgilendirme nedeniyle kendilerine gelen şikayetlerin arttığına dikkat çekerek, bu tür mağduriyetlerin olmaması için her yıl düzenli bilgilendirme etkinlikleri düzenlediklerini söyledi. Arıcı, “Son dönemde yetkili resmi kurumlardan bilgi almadan, çeşitli yollarla ülkemizden emekli olmak isteyen vatandaşlarımızın mağduriyetler yaşadıklarına dair bilgiler alınmakta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği, Almanya ve Türkiye’deki sosyal güvenlikle ilgili konularda sizlere ücretsiz olarak danışmanlık hizmetleri vermektedir” şeklinde konuştu. Vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara değinen Arıcı, “Yurtdışı borçlanması (3201 sayılı Kanun) için başvuruda bulunan kişilerin borçlanma işlemleri, ülkemizde herhangi bir sigorta kaydı yoksa Bağ-Kur kapsamında yapılmaktadır. SSK kapsamında borçlanılabilmesi için vatandaşlarımızın Türkiye’de kendi durumlarına uygun ve gerçek bir işte çalışmış olmaları gerekmektedir. Bunun için kişinin Türkiye’de bulunması ve çalıştığı süreleri de Türkiye’ye gümrük giriş-çıkış kayıtları yoluyla ispat etmesi istenmektedir” dedi.
ARICI: YANLIŞ BEYANLARLA KENDİNİZİ YAKMAYIN!
Almanya’da bulunulan süre zarfında, Türkiye’ye gitmeden Türkiye’deki bir iş yeri veya firmada sigortalı olarak çalışıyor gibi gösterilmenin yasal olmadığını söyleyen Arıcı, bu tür bir çalışmaların SGK tarafından dikkate alınmadığını vurguladı. Yurtdışı borçlanması ve emekli aylığı alma koşullarının farklılıklar içerdiğini ifade eden Arıcı, ” Yeterli gün sayısı, sigortalılık süresi, Almanya’da çalışıp-çalışmadığınız, kendi adınıza serbest ticaret yapıp-yapmadığınız, ikamete dayalı sosyal yardım alıp almadığınız ve yaş gibi hususlar, emekli maaşı bağlanırken dikkate alınmaktadır. Her iki ülkeden emekli olan bir vatandaşımız, yaşadığı ülkede kaldığı süre dikkate alınarak sadece bir tarafın sağlık sigortasından faydalanabilmektedir” şeklinde konuştu. Arıcı, “Almanya’daki sağlık sigortalarının, Türkiye’den emekli aylığı alanlardan, aylığının belli bir oranı kadar ek prim alma hakları bulunmaktadır. Ülkemizden emekli aylığı başvurusu yapan ve aylık bağlanan kişiler hakkında yapılacak bir araştırma sonucunda beyanlarının gerçeğe aykırılığının tespiti halinde aylıklarının kesileceği, kendilerine yersiz yapılan ödemelerin kurumun talebi üzerine geri ödeyecekleri, ayrıca haklarında kovuşturma yapılacaktır” dedi.